Advertisement

Târgu Neamţ - Iaşi - Ungheni
Home Infrastructură Realizarea secțiunii Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni, parte din Autostrada Unirii, va costa 26 mld. lei

Realizarea secțiunii Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni, parte din Autostrada Unirii, va costa 26 mld. lei

Guvernul a avizat, miercuri, indicatorii tehnico – economici pentru obiectivul de investiţii ”Autostrada Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni”, o secțiune de 93 km din cei 311 km pe care îi va avea Autostrada Unirii A8, a anunțat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

”Vorbim despre o investiţie totală de peste 26 miliarde lei, asigurată din bani europeni prin Programul Transport 2021-2027 şi de la bugetul de stat. Pe termen lung, acest proiect va sprijini o dezvoltare economică echilibrată, oferind Moldovei instrumentele necesare pentru a deveni un actor economic puternic la nivel naţional şi regional”, a precizat ministrul Finanţelor.

Traseul tronsonului Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni se desfăşoară pe teritoriul judeţului Iaşi, începând din zona localităţii Moţca, tranzitează teritoriile localităţilor Paşcani, Târgu Frumos, Podu Iloaiei, municipiul Iaşi şi se finalizează în zona localităţii Ungheni, unde face joncţiunea cu Podul peste Prut, potrivit Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Pe traseul cu o lungime de 93,269 km vor fi construite inclusiv 101 poduri/pasaje, 14 tuneluri, 11 noduri rutiere, 4 spaţii de servicii, 2 Centre de Întreţinere şi Coordonare (CIC) şi 6 parcări de scurtă durată.

Marcel Boloș a amintit că, pe vremea când deținea portofoliul Fondurilor europene, a reuşit aprobarea pentru 2021-2027 a unui program special dedicat sectorului transporturilor, din care peste 305 km drumuri noi sau reabilitate, 2370 km drumuri dotate cu elemente de siguranţă rutieră, 150 km linii de tramvai şi metrou reconstruite sau modernizate şi 64 km de căi ferate reconstruite sau modernizate.

”Aceasta este strategia pe care ne-am asumat-o: să asigurăm absorbţia integrală a fondurilor europene alocate prin Politica de Coeziune de 46 miliarde Euro, precum şi prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă de peste 29,7 miliarde Euro, ceea ce înseamnă să acoperim partea de cofinanţări de la bugetul de stat. Pentru următorii ani, planificarea bugetară pe termen mediu corespunde cu implementarea unui volum de investiţii ce ne plasează pe locuri fruntaşe în UE: de peste 7,9% din PIB în anul 2025, 7,7% din PIB în anul 2026, 6,5% din PIB în anul 2027”, a adăugat Marcel Boloş.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Construcția lotului 2A Ditrău – Grinţieş, cel mai lung segment al Autostrăzii Unirii A8, intră în licitație

 

Piața RCA a început să scadă, odată cu dispariția polițelor Euroins

 

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Autostrada Moldova
Infrastructură

De miercuri se circulă pe încă 32 de km din Autostrada Moldova A7

De miercuri, 20 noiembrie, se circulă pe încă 32 de km din...

Grinţieş - Pipirig
Infrastructură

Autostrada A8. Licitaţie pentru cel mai dificil lot, Grinţieş – Pipirig

Compania Națională de Investiții Rutiere a lansat licitaţia pentru construcţia lotului Grinţieş...

Bacău - Piatra Neamț
Infrastructură

Licitație în pregătire pentru construcția Drumului Expres Bacău – Piatra Neamț

Consiliul de Administrație al Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR) a aprobat...

A7
Infrastructură

De săptămâna viitoare se va circula pe încă 32 de km din Autostrada Moldovei A7

Miercuri, 20 noiembrie, circulația rutieră va fi deschisă pe încă două tronsoane...