Propunere legislativă pentru premierea şoferilor corecţi


Iniţiativa a trei deputaţi PSD şi ALDE este destinată modificării şi completării Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, cunoscută şi sub numele de Codul rutir.
Proiectul prevede intrducerea, la art. 96, a unui nou aliniat (4.1) cu următorul conţinut: „Persoanele fizice şi juridice care în decursul unui an calendaristic nu au fost sancţionate şi nu au cumulat puncte de penalizare, vor primi ca bonus, pentru anul următor, 2 puncte, faţă de pragul de 15 puncte pentru care se suspendă exercitarea dreptului de a conduce”.
Astfel, potrivit iniţiatorilor, conducătorii auto care nu acumulează nici un punct de penalizare, în decursul unui an calendaristic, li se atribuie în anul următor, un bonus de 2 puncte peste pragul de 15 puncte, astfel suspendarea dreptului de conducere se poate face la cumularea în anul următor a 17 puncte de penalizare.
Cei trei deputaţi sunt de părere că, în acest mod, şoferii ar putea fi detereminaţi să adopte, la volan, un comportament preventiv-defensiv. În plus, ei susţin că astfel de sisteme de premiere există şi în unele state din Uniunea Europeană.
Completarea art. 96 atrage după sine modificarea art. 103, alin.1, lit a), care prevede în prezent că suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule se dispune pentru o perioada de 30 de zile, daca titularul permisului de conducere a savarsit contraventii care cumuleaza 15 puncte de penalizare. Potrivit proiectului, acest art. 103 va fi completat cu noua prevedere: „cu respectarea prevederilor art.96 alin. (4.1), după caz”.
În acelaşi timp, va fi necesară şi modificarea art.111, alin.1, lit a), care prevede în prezent că permisul de conducere sau dovada inlocuitoare a acestuia se retine la cumularea a cel putin 15 puncte de penalizare. Ca atare, şi acest articol va fi completat cu textul: „cu respectarea prevederilor art.96 alin. (4.1), după caz”.