Piaţa de leasing operaţional a depăşit nivelul de 55.500 de unităţi în administrare la finalul anului 2015, în creştere cu 13% faţă de anul 2014. În perioada ianuarie-decembrie, au fost înmatriculate aproape 15.000 de autovehicule de către companiile de profil, adică 16% din totalul înmatriculărilor noi, de aproximativ 94.000 de autoturisme şi autovehicule comerciale uşoare.
Astfel, previziunile, care indicau un nivel de 55.000 de autovehicule pentru finalul anului, au fost confirmate. În continuare există premisele pozitive şi pentru 2016, specialiştii estimând o îmbunătăţire a indicatorilor de creştere economică.
Conform datelor centralizate de Asociaţia Societăţilor de Leasing Operaţional, în topul primelor 5 companii membre intră: LeasePlan România, ALD Automotive, Porsche Mobility, Arval Service Lease România şi RCI Finanţare Romania.
Piaţa de leasing operaţional şi-a continuat trendul ascendent, în linie cu dezvoltarea economică şi cea a înmatriculărilor auto. Acest lucru se datorează, pe de o parte, clienţilor existenţi care, apreciind beneficiile externalizării administrării parcurilor auto, au continuat să apeleze la acest serviciu şi, pe de altă parte, unor noi categorii de clienţi (în special firme locale şi IMM-uri), care au făcut trecerea la leasingul operaţional, ca modalitate de utilizare a autovehiculelor. În continuare, având în vedere perspectivele macroeconomice pozitive precum şi relaxarea fiscală de la începutul anului, sunt premise ca şi în 2016 piaţa de leasing operaţional să-şi continue creşterea. Astfel pentru finalul anului, estimez cca. 60.000 de unităţi în administrare, ceea ce ar însemna o creştere de aproape 10%” a declarat Bogdan Apahidean, Preşedinte ASLO.
În 2015, ASLO a susţinut Ministerul Finanţelor Publice în demersul de a acţiona împotriva evaziunii fiscale practicate de anumiţi comercianţi de vehicule rulate. Totodată, alături de APIA, ASLO salută iniţiativa parlamentară prin care se propune incriminarea distinctă a înşelăciunii privind date sau caracteristici tehnice ale autovehiculelor, oferind, prin membrii săi, suport pentru crearea şi implementarea mecanismelor necesare aplicării reglementărilor în mod corect şi eficient.
Membrii asociaţiei, reprezintă 98% din total piaţă. În structura portofoliului (la nivel de asociaţie) observăm o creştere a preferinţei clienţilor pentru serviciile complete de leasing operaţional (finanţare şi management de flote) cu o cotă de 70%, urmate de management de flote 21%, restul reprezentând leasing operaţional fără servicii de administrare. Dintre serviciile asociate administrării de flote, cele mai solicitate sunt: servicii de întreţinere şi reparaţii, asigurări (RCA şi CASCO), asistenţă rutieră şi maşină de înlocuire în cazul imobilizării autovehiculului contractat.
Comentați?