Advertisement

COTAR
Home Administrare flote Asigurări Deloitte va calcula tarifele de referinţă pentru RCA

Deloitte va calcula tarifele de referinţă pentru RCA

Licitaţia organizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară pentru atribuirea serviciilor  privind calculul tarifului de referinţă al poliţelor RCA fost câştigată de Deloitte Audit, se arată  într-un anunţ de atribuire simplificată publicat în SEAP săptămâna trecută.

Valoarea contractului este de 165.000 de lei, criteriul de atribuire fiind cel mai mic preţ. La  licitaţie s-au prezentat doi participanţi.

Norma nr. 22/ 2017 privind metodologia de calcul al tarifelor de referinta pentru asigurarea  obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie – RCA a intrat în vigoare în data de 5 septembrie 2017.

Tarifele de referinţă sunt calculate pentru următoarele categorii de vehicule:

  • autoturisme, autoturisme de teren şi autovehicule mixte cu masa maximă autorizată mai mică de 3,5 tone şi maximum 9 locuri;
  • autovehicule pentru transport persoane cu mai mult de 9 locuri;
  • motociclete, mopede, motocicluri şi ATV-uri cu sau fără ataş;
  • tractoare rutiere;
  • autovehicule destinate transportului de mărfuri;
  • remorci şi semiremorci;
  • alte vehicule, precum vehicule cu regim special, utilaje, vehicule electrice etc.

Tariful de referinţă RCA se calculează conform formulei:

T.ref = PR x (1+IBNR) x (1+f)t x (1 + i)t /(1-Ch-P) x (1-BM)

în care:
în care: PR = prima de risc = dauna medie (Dm) x frecvenţa medie (Fm), rezultate pe baza datelor statistice; IBNR = factorul de încărcare aferent rezervei de daune întâmplate, dar neavizate sau insuficient avizate; f = rata anuală de modificare a frecvenţei daunei, pe baza datelor statistice; i = rata anuală de modificare a inflaţiei (severităţii) daunelor, pe baza datelor statistice; t = diferenţa în ani dintre data medie de apariţie a daunelor din perioada de aplicare a tarifului de referinţă şi data medie de apariţie a daunelor din perioada de analiză; Ch = cheltuielile asigurătorului determinate la valoare medie exprimat ca procent din prima brută; P = marja de profit exprimată ca procent din prima brută; BM = încărcare datorită aplicării sistemului bonus-malus; Dm şi Fm sunt factori raportaţi la ultimii 5 ani.

Tarifele de referinta pentru RCA, calculate de ASF, au intrat in vigoare, pentru prima data, pe 19
mai 2017, dupa sase luni de tarife plafonate.

Exemple actuale

– pentru persoanele fizice

Tariful de referinţă pentru o poliţă RCA încheiată pe un an de zile de persoanele cu vârsta între 31 şi 40 de ani, ce deţin un autoturism cu capacitatea cilindrică cuprinsă între 1.201 şi 1.400 cmc, este 506 lei, cu 17% sub tariful de primă maxim, stabilit pentru această categorie, de 610 lei.

Indicatorii sunt frecventa daunelor istorice de 4,2%, dauna medie istorică de 5.474 lei, prima de risc model GLM (rezerva de daune neavizată) inclusiv încărcarea de sigurantă de 234 lei, daunele întâmplate, dar neraportate (IBNR) de 18,5% inflatia daunelor de 3,5% si prima de risc de referintă de 287 lei. Cheltuielile de achizitie si administrare variabile au fost stabilite la 25%, încărcarea BM (bonus-malus) de 21,3% si un profit de 3%.

– pentru maşinile de companie

Pentru persoane juridice ce deţin un autoturism cu capacitate cilindrică între 1.401 şi 1.600 cmc, tariful de referinţă este 957 de lei, faţă de un tarif de primă maxim de 992 lei (-4%).

Indicatorii luaţi în calcul sunt frecvenţa daunelor de 9,3%, dauna medie inclusiv încărcarea de siguranţă şi daune mari de 5.065 lei, IBNR de 18,5% şi inflaţie a daunelor de 3,5%. Prima de risc de referinţă este de 575 lei. Cheltuielile de achiziţie şi adminstrare variabile sunt de 25%, încărcarea BM de 16,6% şi profitul de 3%.

– pentru transportatori

Pentru autovehiculele destinate transportului de marfă (persoane juridice) cu masa de peste 16 tone, tariful de referinţă este 7.314 lei, mai mic cu 3% faţă de tariful de primă maxim stabilit pentru această categorie (7.534 lei).

Pentru autovehiculele destinate transportului de persoane deţinute atât de persoane fizice, cât şi juridice, cu o capacitate mai mare de 40 de locuri, tariful de referinţă are valoarea de 5.616 lei, cu 15% mai puţin decât tariful de primă maxim care se aplica acestei categorii (6.600 lei).

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

RCA
Asigurări

Piața RCA, în scădere cu 11% în trimestrul I din 2024, la 2,15 miliarde de lei

Volumul primelor brute subscrise pe segmentul RCA de societățile autorizate și reglementate...

auto
Asigurări

Piaţa poliţelor auto a crescut, anul trecut, la 13 miliarde de lei

Valoarea primelor brute subscrise pentru asigurările auto, RCA şi Casco, s-a situat...

tarifele RCA
Asigurări

Tarifele RCA rămân plafonate până la 30 septembrie 2024

Guvernul a decis prelungirea cu trei luni, până la 30 septembrie 2024,...

casco
Asigurări

Aproximativ 2.000 de notificări de daune în baza polițelor CASCO ca urmare a furtunii de săptămâna trecută

Ca urmare a furtunii de săptămâna trecută, companiile de asigurare membre ale...