Potrivit Ordonanţei Militare nr. 4, persoanele care încalcă regulile de izolare sau carantinare vor intra ori reintra în carantină, după caz, şi vor suporta obligatoriu toate cheltuielile. În plus, riscă şi amenzi pentru încălcarea ordonanţelor militare, dar şi dosare penale pentru „zădărnirea combaterii bolilor”.
Astfel, potrivit art.3 din Ordonanţa militară nr. 4, „persoanele care părăsesc locul în care au fost carantinate, fără aprobarea autorităţilor competente, vor fi sancţionate contravenţional conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare, şi vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile de carantinare, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea lor.
Persoanele care nu respectă condiţiile izolării la domiciliu şi sunt identificate în afara spaţiului de izolare, vor fi sancţionate contravenţional conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare, şi vor fi obligate să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea lor.”
Măsurile se aplică începând cu data publicării ordonanţei militare în Monitorul Oficial, adică cu data de 29 martie 2020.
Cheltuielile pentru carantinare au fost stabilite încă din data de 19 martie 2020, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a HG privind aprobarea normelor metodologice pentru stabilirea cheltuielilor pentru carantină şi luarea unor măsuri în domeniul sănătăţii,
Astfel, valoarea alocaţiei de cazare a fost stabilită la 230 de lei pe zi şi include, pe lângă costurile legate de spaţiul de locuit, costurile cu serviciide curăţenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie,prosoape, protecţia bagajelor persoanelor şi a altor efecte personale ale acestora; în situaţia în care persoana este cazată într-un centru de carantină pus la dispoziţie în mod gratuit, alocaţia de cazare este în valoare de 50 de lei pe zi, care include cheltuielile pentru serviciile de curăţenie, servicii de spălătorie, produse de igienăpersonală, lenjerie, prosoape, protecţia bagajelor şi a altor efecte personale ale acestora
La rândul ei, indemnizaţia de cazare este în cuantum de 70 de lei pe zi şi cuprinde: cheltuieli cu hrana – 3 mese pe zi servite în cameră, cu utilizarea tacâmurilor şi a veselei de unică folosinţă; cheltuieli cu apa – între 2 – 4 litri pe zi de persoană, cu utilizarea paharelor de unică folosinţă; cheltuieli cu îmbrăcăminte corespunzătoare – câte două pijamale şi două perechi de papuci de unică folosinţă pentru toată perioada de carantinare.
Astfel, românii care sunt prinşi că au părăsit izolarea şi carantinarea vor trebuie să plătească, în primul rând, 4.200 de lei pentru cele 14 zile de carantinare obligatorie.
.
În plus, aceştia riscă amenzile instituite pentru încălcarea ordonanţelor militare, ale căror cuantumuri vor fi majorate la minim 2.000 de lei si maxim 20.000 de lei, faţă de minim 100 de lei şi maxim 5.000 de lei, în prezent.
Nu trebuie pierdut din vedere nici faptul că pot fi acuzaţi şi pentru infracţiunea de ”zădărnicire a combaterii bolilor”, faptă prevăzută şi pedepsită de articolul 352 din Codul penal.
Până acum, poliţia a identificat peste 800 persoane care nu au respectat regulile de izolare sau carantinare.
CITEŞTE ŞI:
Amendă de 20.000 lei pentru românii care nu respectă ordonanţele militare. Proiect
Ordonanţa militară 4. Preţuri plafonate la energie, gaze, apă, carburanţi
Rabla Plus 2020. Ce trebuie să conţină dosarul de acceptare pentru companii
Comentați?