Advertisement

ieftinirea carburanţilor
Home Administrare flote Carburanţi BCR Cercetare: Datele statistice privind scumpirea combustibililor sunt surprinzătoare

BCR Cercetare: Datele statistice privind scumpirea combustibililor sunt surprinzătoare

Creşterea lunară a preţurilor combustibililor cu numai 1,9% a fost destul de surprinzătoare în februarie, când preţul la pompă al benzinei şi motorinei a fost mai mare, în medie, cu 4,7% faţă de ianuarie, se arată într-o analiză a BCR Cercetare. Potrivit autorilor, este greu de crezut că, spre deosebire de combustibilii auto, cei utilizaţi la încălzire s-au ieftinit.

Inflaţia lunară din februarie a fost de 0,3%, iar rata anuală a rămas neschimbată la 0,4%. Presiunile de creştere ale acesteia au venit în special din partea scumpirii fructelor şi legumelor, dar şi a combustibililor.

Creşterea preţurilor combustibililor cu numai 1,9% la nivel lunar a fost destul de surprinzătoare în februarie, când preţul la pompă al benzinei şi motorinei a fost mai mare cu 4,7% în medie faţă de luna ianuarie. Este adevărat că, dincolo de carburanţii auto, INS include şi alte tipuri de combustibili în această grupă, cum ar fi combustibilii solizi pentru încălzirea locuinţei. Dar chiar şi aşa, este destul de puţin probabil ca alte grupe de combustibili să se fi ieftinit în februarie când temperaturile medii sunt de zero grade sau chiar mai puţin”, spun analiştii BCR.

Preţul alimentelor a afişat cea mai mare rată de creştere în februarie (0,5% lunar), urmat de bunurile nealimentare al căror preţ a crescut cu 0,4%.

datele-statistice-privind-scumpirea-combustibililor-sunt-surprinzatoare-floteauto
În februarie, preţul la pompă al benzinei şi motorinei a fost mai mare cu 4,7%, în medie, faţă de ianuarie

Surprinzător, electricitatea s-a scumpit din nou cu mai mult de 0,2% la nivel lunar în februarie. În orice caz, procesul de ajustare a preţului energiei electrice din România rămâne unul lipsit de transparenţă şi predictibilitate. În ultima vreme s-a discutat destul de intens despre o posibilă majorare a preţului gazelor naturale pentru populaţie cu 7% din luna iulie, ceea ce este în contradicţie cu retorica oficială privind o evoluţie calmă a preţului gazelor cu nu mai puţin de o lună în urmă„, mai spun analiştii băncii.

Faptul că leul a câştigat 1,3% în faţa euro în luna februarie a dus preţul serviciilor în jos prin intermediul ieftinirii serviciilor de telefonie, legate direct la evoluţia euro. Alte servicii s-au scumpit destul de mult în februarie, în special cele de transport, serviciile medicale şi cosmetice.

Rata inflaţiei ar putea rămâne sub ţinta băncii centrale până în toamnă, urmând să crească apoi spre 1,7% în decembrie. Inflaţia foarte mică din Zona Euro şi persistenţa deficitului de cerere agregată sprijină ipoteza BCR Cercetare privind creşteri modeste ale preţurilor de consum în trimestrele următoare. Cu toate acestea, spun analiştii BCR, impactul combustibililor asupra inflaţiei ar putea fi mixt în acest an. Preţurile au crescut vizibil în ultimul timp, iar deprecierea accelerată a leului faţă de dolar a creat presiuni suplimentare.

Credem că banca centrală ar putea reduce dobânda de politică monetară cu încă 25 de puncte de bază pe 31 martie datorită inflaţiei scăzute şi cursului stabil. Aceasta ar putea fi ultima reducere a dobânzii într-un ciclu care a început în luna august 2014. Ulterior, banca centrală ar putea reduce rezervele minime pentru lei şi valută în paşi mic, de aproximativ 2 pp”, estimează analiştii BCR.

La ultima şedinţă de politică monetară, din 4 februarie, BNR a redus rata dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 2,5% la 2,25%, un nou minim istoric, şi a îngustat coridorul simetric format din ratele dobânzilor facilităţilor permanente la 2 puncte procentuale.

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

motorină
CarburanţiTransporturi

Pentru transportatori, subvenția destinată accizei la motorină crește la 20 de bani/litru

În ședința de Executivului de miercuri, a fost aprobată Hotărârea de Guvern...

acciza
CarburanţiFiscalitate

Ministerul Finanțelor propune creșterea subvenției la acciza pentru combustibil pentru transportatori și distribuitori

Ministerul Finanțelor a publicat în transparență un proiect de act normativ prin...

zero emisii
Carburanţi

Agenția Internațională pentru Energie ajută flotele să compare emisiile de CO2 ale vehiculelor

Un instrument interactiv lansat de Agenția Internațională pentru Energie (IEA) oferă managerilor...

Lukoil
Carburanţi

ANPC a decis închiderea, temporară, a patru benzinării din rețeaua Lukoil

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a început o amplă acţiune de control,...