Advertisement

Menţinerea plafonării tarifelor RCA
Home Administrare flote Fiscalitate Anularea penalităţilor de întârziere. Ce răspunde Fiscul la întrebările firmelor

Anularea penalităţilor de întârziere. Ce răspunde Fiscul la întrebările firmelor

Companiile care îşi vor achita, până la 31 martie 2016, datoriile restante la 30 septembrie 2015 faţă de bugetul de stat, vor beneficia de anularea plăţii penalităţilor de întârziere şi a dobânzilor aferente.

Guvernul a aprobat, prin Ordonanţa nr. 44/2015, posibilitatea de anulare a penalităţilor de întârziere, precum şi unei cote de 54,2% din dobânzi pentru toţi contribuabilii persoane fizice, persoane juridice sau alte entităţi fără personalitate juridică care datorează obligaţiile de plată la bugetul general consolidat, fără nicio discriminare, dacă îndeplinesc condiţiile impuse de lege. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial în data de 23 noiembrie.

Adoptarea acestor măsuri a avut ca scop, în principal, creşterea economică prin sprijinirea contribuabililor aflaţi în dificultate şi care nu au fost în măsură să acceseze o eşalonare la plata obligaţiilor fiscale restante.

Categoria obligaţiilor de plată

Firmele care aveau la 30 septembrie datorii la bugetul de stat vor fi scutite de penalităţile de întârziere dacă achită obligaţiile principale de plată până la 31 martie 2016. Totodată, acestea vor beneficia de amânarea la plată a obligaţiilor de plată accesorii, până la data soluţionării cererii de anulare a accesoriilor sau, în cazul în care nu se depune cererea de anulare a accesoriilor, până la 30 iunie 2016 inclusiv, pentru contribuabilii care notifică Fiscul.

În categoria obligaţiilor de plată accesorii vizate intră penalităţile de întârziere, o cotă de 54,2% din dobânzi şi o cotă de 77,1% din majorările de întârziere datorate de contribuabili până la data intrării în vigoare a unei legi din 2011 care modifica şi completa o ordonanţă privind Codul de procedură fiscală.

fiscalitate-floteautoFacilităţile se aplică obligaţiilor de plată principale restante la 30 septembrie 2015, inclusiv, celor principale declarate suplimentar de contribuabil prin declaraţie rectificativă prin care se corectează obligaţiile fiscale principale cu scadenţe anterioare datei de 30 septembrie 2015, inclusiv.Totodată, sunt valabile pentru obligaţiilor de plată principale cu termene de plată până la 30 septembrie 2015, inclusiv, şi stinse până la această dată şi celor principale cuprinse în decizii de impunere emise urmare unei inspecţii fiscale în derulare la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă.

Prevederile sunt aplicabile şi obligaţiilor de plată reprezentând TVA cu scadenţe de până la 30 septembrie şi care rezultă din înscrierea în rândurile de regularizări din decontul de TVA a taxei colectate prin care se corectează taxa pe valoarea adăugată cu scadenţe înainte de 30 septembrie.

Notificarea

Pentru a beneficia de amânarea la plată a accesoriilor, contribuabilii trebuie să depună la registratura ANAF sau a direcţiilor din MFP o notificare sau să o trimită prin poştă cu scrisoare recomandată şi cu confirmare de primire. Aceasta se soluţionează în cel mult cinci zile lucrătoare de la data înregistrării, prin emiterea unei decizii de amânare la plată a obligaţiilor de plată accesorii.

În notificare, contribuabilul trebuie să specifice denumirea/numele şi prenumele acestuia, a/ale reprezentantului legal/reprezentantului fiscal/împuternicitului, dacă este cazul, domiciliul fiscal, codul de identificare fiscală, numărul de telefon/fax al acestora, adresa de e-mail, inclusiv datele de identificare pentru sediile secundare înregistrate fiscal, obiectul notificării, respectiv intenţia de a beneficia de anularea obligaţiilor de plată accesorii, data şi semnătura.

În baza notificării, organul fiscal competent emite şi comunică contribuabilului decizia de amânare la plată a obligaţiilor de plată accesorii, dar şi instituţiilor de credit la care debitorul are deschise conturile bancare şi/sau terţilor popriţi care deţin/datorează sume de bani debitorului, adresa de sistare temporară, totală sau parţială, a executării silite prin poprire.

fiscalitate-floteautoPentru obligaţiile de plată accesorii cu amânare la plată, nu începe sau se suspendă, după caz, procedura de executare silită şi nu se efectuează stingerea până la data soluţionării cererii de anulare a accesoriilor sau până la 30 iunie 2016 inclusiv, în cazul în care nu se depune această cerere.

Dacă contribuabilul nu depune cererea de anulare a accesoriilor până la 30 iunie 2016, organul fiscal competent emite şi comunică decizia de pierdere a valabilităţii amânării la plată a obligaţiilor de plată accesorii.

Dobânda individualizată trebuie stinsă în cotă de 45,8%. Cererea de anulare a accesoriilor se soluţionează în termen de cel mult cinci zile lucrătoare de la împlinirea termenului de plată a dobânzii, prin emiterea unei decizii de anulare a obligaţiilor de plată accesorii sau a unei decizii de respingere a cererii de anulare a accesoriilor.

Pentru a beneficia de facilităţile prevăzute de ordonanţa de urgenţă, contribuabilul poate depune fie o singură cerere pentru toate facilităţile, fie câte o cerere pentru fiecare facilitate.
Înainte de emiterea deciziei de respingere a cererii de anulare a accesoriilor, organul fiscal competent audiază contribuabilul şi îi indică condiţiile care nu au fost îndeplinite.
Dacă aceştia îndeplinesc condiţiile prevăzute în ordonanţă, Fiscul emite şi comunică contribuabililor
decizia de anulare a obligaţiilor de plată accesorii. În acest caz, cota de 54,2% din dobânda eşalonată
la plată şi nestinsă la 30 septembrie 2015, inclusiv, se restituie potrivit Codului de procedură fiscală.

Întrebări cu răspunsuri de la Fisc

1. Contribuabil : O societate comercială are la data de 30 septembrie 2015 dobânzi şi penalităţi de întârziere fără să aibă înscrise debite în fişa de plătitor. Care este procedura prin care poate beneficia de prevederile OUG 44/2015? Se depune vreun formular?

ANAF: Din întrebarea dumneavoastră, înţelegem că figuraţi înscris în evidenţa fiscală doar cu obligaţii de plată accesorii. În această situaţie, OUG nr. 44/2015 prevede că, penalităţile de întârziere, precum şi o cotă de 54,2% din dobânzi, aferente obligaţiilor de plată principale cu termene de plată până la 30 septembrie 2015, inclusiv, şi stinse până la această dată, administrate de organul fiscal central, se anulează dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
– penalităţile de întârziere şi dobânzile ce pot forma obiectul anulării sunt datorate şi nestinse la 30 septembrie 2015, inclusiv;
– o cotă de 45,8% din dobânzile aferente obligaţiilor de plată principale cu termene de plată anterioare datei de 30 septembrie 2015 şi stinse până la această dată se stinge prin orice modalitate prevăzută de lege până la data de 31 martie 2016, inclusiv. Prevederile art. 1 alin. (2) sunt aplicabile în mod corespunzător;
– este îndeplinită condiţia prevăzută la art. 1 alin. (1) lit. f), respectiv contribuabilul depune cererea de anulare a accesoriilor până la data de 30 iunie 2016, inclusiv, sub sancțiunea decăderii.
Trebuie să notificaţi organul fiscal competent cu privire la intenţia de a beneficia de aceste facilităţi. Totodată, ulterior depunerii notificării și a îndeplinirii condiţiilor de plată prevăzute de OUG nr. 44/2015 trebuie să depuneţi la organul fiscal competent o cerere de anulare a obligaţiilor de plată accesorii.

2. Contribuabil: Pentru a beneficia de prevederile OUG nr. 44/2015 trebuie plătit în totalitate debitul + 54.2% din dobânzi printr-o singură plată (OP sau cash) sau se poate plăti fracţionat debitul + dobânzile cu condiţia să nu se depăşească termenul de 31 martie 2016?

ANAF: OUG nr. 44/2015 prevede numai termenele limită (nu şi modalitatea) de achitare a obligaţiilor de plată principale şi a cotei din dobânzile datorate (45,8%), în vederea beneficierii de către contribuabili, de facilităţile fiscale prevăzute în acest act normativ.
Prin urmare, se pot face şi plăţi fracţionate, condiţia este de respectare a termenelor şi anume: 31 martie 2016, inclusiv; pentru obligaţiile de plată principale restante la 30 septembrie 2015, respectiv 30 iunie 2016, pentru cota de 45,8% din dobânzile aferente obligaţiilor de plată principale stabilite prin decizii comunicate până la data stingerii obligaţiilor de plată principale.

3. Contribuabil: În urma unui control încheiat în iunie 2015 s-a stabilit TVA suplimentar de plată, precum și dobânzi și penalități. Societatea a achitat până la 30 septembrie mare parte din debit, dar nimic din accesorii. Dacă achita integral debitul poate beneficia de facilitate?

ANAF: Da, puteţi beneficia de facilităţile OUG nr. 44/2015 pentru anularea penalităţilor de întârziere, precum şi a unei cote de 54,2% din dobânzi, aferente obligaţiilor de plată principale datorate bugetului general consolidat, restante la 30 septembrie 2015, inclusiv, dacă sunt respectate şi celelalte condiţii prevăzute de actul normativ.

4. Contribuabil : OUG nr. 44/2015 este valabilă şi în cazul persoanelor fizice care datorează impozite la bugetul local? Şi dacă da, cum se procedează: se achită debitul principal + accesoriile până la 31 martie 2016 şi apoi se recalculează reducerea? Sau la data depunerii cererii se calculează pe loc şi pot achita debit + penalităţi reduse?

ANAF: În cazul obligaţiilor de plată datorate bugetelor locale, prevederile OUG nr. 44/2015 se aplică dacă consiliul local stabileşte, prin hotărâre, aplicarea acestora precum şi procedura de acordare a anulării cotei din majorările de întârziere. În acest caz acestor obligaţii anularea vizează o cotă de până la 73,3% din majorările de întârziere, datorate ca urmare a neachitării la termen a obligaţiilor de plată restante datorate bugetelor locale.

5. Contribuabil: OUG nr. 44/2015 se poate aplica şi în cazul obligaţiilor fiscale aferente unei perioade anterioare, septembrie 2015, dar pentru care s-au depus declaraţii fiscale după această dată? Ca exemplu: sumele nedeclarate înainte de septembrie 2015, dar declarate retroactiv dupa data intrării în vigoare a OUG nr. 44/2015 intră în categoria obligaţiilor pentru care se aplica prevederile OUG nr. 44/2015?

ANAF: Puteţi beneficia de facilităţile OUG nr. 44/2015, pentru că obligatiile sunt anterioare datei de 30 septembrie 2015, chiar dacă au fost declarate ulterior acestei date, dacă sunt respectate şi celelalte condiţii prevăzute de actul normativ.

6. Contribuabil: Din cauza unor datorii din anii 2014 şi 2015, ANAF a trimis titluri executorii (popriri), atât în bancă, dar şi la unii clienţi. Ce se întâmplă cu aceste popriri după ce se depun notificarea şi cererea conform OUG nr. 44/2015?

ANAF: Potrivit OUG nr. 44/2015, art. 5 alin. (2), pentru contribuabilii care au notificat organul fiscal că intenţionează să beneficieze de anularea obligaţiilor de plată accesorii procedura de executare silită se suspendă doar pentru obligaţiile de plată accesorii amânate la plată.Obligaţiile de plată accesorii amânate la plată nu se sting până la data soluţionării cererii de anulare a accesoriilor.

7. Contribuabil: Când se depune notificarea pentru a beneficia de OUG nr. 44/2015 debitul datoriilor
trebuie să fie zero?

ANAF: Contribuabilii care intenţionează să beneficieze de anularea obligaţiilor de plată accesorii potrivit OUG nr.44/2015 pot notifica organul fiscal competent cu privire la intenţia sa, până cel mai târziu la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor, respectiv până la data de 30 iunie 2016 inclusiv, sub sancţiunea decăderii.
Nu este obligatoriu ca obligaţia de plată principală să fie stinsă la data când depuneţi notificarea la unitatea fiscală.Pentru a beneficia de anularea penalităţilor de întârziere precum şi de o cotă de 54,2% din dobânzi, pe lângă îndeplinirea celorlalte condiţii prevăzute de actul normativ menţionat, stingerea obligaţiilor de plată principale se va face până la data de 31 martie 2016 inclusiv.

 

(Articol publicat în revista FloteAuto, decembrie 2015-ianuarie 2016)

 

 

2 Comentarii

  • Aceste legii sunt facute sa le intelegeti voi, sunteti niste hoti!si nu mai poti iesi din datorii , sa mergi sa duci banii la FISC cu sacul ,si sacul sa nu aiba fund! Ati distrus tot in tara asta! Cei cu firme au doar obligatii ,angajatii sa te fure fara limita,controalele sa’tu dea amenzi mari sa se faca venit la budet,iar FISCUL sa’ti dea in cap cu dobanzii si penalitatii !!! Sunt niste camatari!!! Rusine !

  • ANAF -o sleata de hoti ,care stau cu fundu pe scaun,te sfideaza,nu primesti nici un raspuns clar atunci cand intrebi ceva!?, stau toti si asteapta ca flamanzii sa le duci banii!!! Ce Legi! Facute pentru baietii destepti care au dus tara de rapa ! Mori cu dreptatea’n mana !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Germania
Fiscalitate

Germania face o ultimă încercare pentru a bloca taxele vamale pentru mașinile electrice din China

Problema taxelor vamale în Europa pentru vehiculele electrice importate din China este...

Fiscalitate

Card de credit: un instrument financiar versatil

Un card de credit este un instrument financiar care îți permite să...

tva
Fiscalitate

Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA

Azi, 5 septembrie 2024, companiile înregistrate în scopuri de TVA au primit,...

Canada
Fiscalitate

Canada introduce taxe vamale suplimentare de 100% la importurile de mașini electrice din China

Canada a decisă să introducă taxe vamale suplimentare de 100% la importurile...