Advertisement

vehiculele electrice
Home Finanţare Fonduri publice Staţii de încărcare pentru maşini electrice, de la Primăria Capitalei. Cât costă alimentarea

Staţii de încărcare pentru maşini electrice, de la Primăria Capitalei. Cât costă alimentarea

Autorităţile au anunţat punerea în funcţie a primelor 7 staţii de încărcare a maşinilor electrice din cele 300 care vor fi amplasate în Capitală de Primăria Bucureşti în colaborarea cu Administraţia sectorului 4.

Măsura face parte din proiectul „Program multianual de creştere a calităţii aerului şi de sprijinire a mobilităţii electrice, nepoluante, prin dezvoltarea infrastructurii pentru încărcarea autovehiculelor electrice în Municipiul Bucureşti”.

Cele 7 staţii electrice sunt amplasate în trei parcări administrate de Primăria Sectorului 4.

PMB lansează astfel Proiectul de Construire a Infrastructurii pentru încărcarea autovehiculelor electrice în Capitală, proiect ce va cuprinde în final 300 de astfel de staţii ce vor putea fi folosite de posesorii de autoturisme electrice.

Până la jumătatea anului viitor vor fi montate încă 40 de astfel de staţii, în zone precum Victoriei, Universitate, Obor, Piaţa Albă Iulia, Ateneu etc. Restul, până la 300, vor fi montate etapizat, pe parcursul a doi ani. Costul estimativ al întregului proiect se ridica la 15 milioane de euro.

O staţie de încărcare mare costa 31.000 de euro, iar o staţie mică 4000 de euro.

Bucureştenii vor putea utiliza aceste staţii contra cost, prin intermediul aplicaţiei Polyfazer ce poate fi descărcata gratuit pe telefonul mobil. Tariful perceput va fi de 1,25 lei pe unitatea de încărcare – KWh plus toate serviciile aferente. Costul unei încărcări complete nu va depăşi suma de 30 de lei.

Potrivit primarului general al Capitalei, în acest moment, în România sunt înmatriculate, conform datelor Registrului Auto Român, 1.610 maşini electrice, iar 899 dintre acestea sunt înmatriculate în Bucureşti.

Practic, în Capitală circulă peste jumătate dintre maşinile electrice vândute la nivelul ţării.

„Precizăm că în alte oraşe din ţară acest serviciu este gratuit, întrucât numărul redus de staţii montate nu generează un consum semnificativ de curent electric ca în cazul Bucureştiului, unde vor fi montate 300 astfel de de staţii”, a spus Gabriela Firea.

La rândul său, Primarul Sectorului 4, Daniel Băluţa, a menţionat că anul viitor toate cele 12 parcări din sectorul 4, finalizate în proporţie de 90%, vor avea staţii de încărcare electrică.

Etapele Proiectului

ETAPA 1

– Primele 7 staţii complet funcţionale montate în 3 parcări ale Primăriei Sectorului 4
– Str. Pridvorului la intersecţie cu Str. Secerei (lângă Palatul Copiilor) – 4 staţii de încărcare
– 3 staţii în sistemul 3, AC (curent alternativ) cu capacitate de 2x22KW, cu două puncte de încărcare
– 1 staţie de 70 de KW care permite încărcarea a 3 autoturisme simultan (conţine două puncte de încărcare în curent continuu, DC, cu 3 mufe în cele 3 standarde obligatorii)
– Str. Izvorul Rece – 2 staţii în sistemul 3, AC (curent alternativ) cu capacitate de 2x22KW, cu două puncte de încărcare
-Str. Racoviţă (lângă depoul Societăţii de Transport Bucureşti – 1 staţie în sistemul 3, AC (curent alternativ) cu capacitate de 2x22KW, cu două puncte de încărcare – costul investiţiei – 272.500 lei

ETAPA 2

Prima jumătate a anului 2019 – achiziţionarea şi montarea a 40 de staţii de încărcare maşini electrice în parcările publice stabilite prin HCGMB 265/ 2017 (ex: Piaţa Amzei, Herăstrău, Bl. Aviatorilor, Piaţa Albă Iulia, parcare Ateneu, parcare Piaţa Victoriei, parcare Opera, parcare Universitate, Bucur Obor, Doamna Ghica)

ETAPA 3

În aproximativ 2 ani – completarea infrastructurii de încărcare a maşinilor electrice până la 300 de staţii – staţiile vor fi amplasate pe domeniul public, în toate zonele de interes ale Capitalei.

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Electric UP
Fonduri publice

Programul Electric Up 2 va avea un buget de minimum 450 milioane lei

Noul program Electric UP a intrat, oficial, în linie dreaptă, bugetul alocat...

Rabla Plus
Flotă verdeFonduri publice

Noi finanţări în Programul ”Rabla Plus”, în valoare de 22,4 milioane de lei

Comitetul de avizare al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) a aprobat noi...

rabla plus 2024
Flotă verdeFonduri publice

Finanţele au înjumătățit ecotichetul pentru Rabla Plus fără consultarea Ministerului Mediului

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a afirmat că decizia de reducere a valorii...

CNAIR
Flotă verdeFonduri publice

CNAIR își cumpără 6 autoturisme hibride plug-in, prin programul Rabla Plus

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va achiziționa, prin licitație,...