Pentru lipsa poliței de asigurare auto obligatorie (RCA), Poliția Rutieră a aplicat șoferilor controlați în trafic anul trecut un număr de 9.309 sancțiuni contravenționale, se arată într-un răspuns dat de Ministerul Afacerilor Interne interpelării adresate de parlamentarul Cornelia Negruț.
În solicitarea adresată MAI, ce a avut ca obiect problemele cauzate de lipsa polițelor RCA, deputatul ALDE arată că România se confruntă cu un deficit major în ceea ce priveşte existența asigurărilor auto obligatorii raportate la numărul autovehiculelor înmatriculate. Cornelia Negruț citează Raportul Consiliului Concurenței, în care se precizează că, în mai multe județe, cel mai redus număr de autovehicule asigurate din totalul celor înmatriculate se situează în jurul procentului de 68%.
”Pentru a reduce acest decalaj important dintre numărul vehiculelor înmatriculate și cele care dețin asigurările obligatorii RCA, Autoritatea de Concurență a avansat ca soluție intensificarea controalelor în trafic realizate de Direcția Poliției Rutiere din cadrul Poliției Române. Aceste acțiuni ar trebui să vizeze, în special, potrivit Consiliului Concurenței, celelalte vehicule în afara autoturismelor, deoarece la acestea se constată o mai mare tentație de fraudare. De asemenea, specialiștii propun modificarea modalității prezente de emitere a polițelor RCA, respectiv existența unei interconectări a bazelor de date ale ASF cu cele ale Politței Române, ANAF, autorităților locale și a celorlalte institutii care veghează la încasarea contravențiilor și a sancțiunilor pecuniare generate de inexistența asigurîrilor”, a arătat parlamentarul în documentul oficial transmis conducerii MAI.
În răspunsul adresat Corneliei Negruț, ministrul de Interne, Petre Tobă, a precizat că potrivit prevederilor art.64 din Legea nr. 136/1995 privind asigurările și reasigurările în România, cu modificările și completările ulterioare, „încălcarea de către persoanele fizice sau juridice a obligației de asigurare prevăzute la art. 48 și 56 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei și cu reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare a vehiculului, până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării.”
Petre Tobă a mai adăugat că în anul 2015, la nivel național, pentru încălcarea prevederilor art. 48 din actul normativ mai sus menționat, au fost aplicate 9.309 sancțiuni contravenționale.
„Având în vedere că Poliția Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române nu are competența în executarea amenzilor, nu putem comunica informații cu privire la procentul sumelor încasate”, a conchis ministrul Afacerilor Interne.
Comentați?