poluare-floteauto
Home Administrare flote Fiscalitate Restituirea timbrul de mediu şi noua formulă a taxei auto

Restituirea timbrul de mediu şi noua formulă a taxei auto

Reprezentanţii Guvernului vor prezenta, miercuri, 1 martie, în cadrul unei dezbateri organizate de comisia Transporturi a Camerei Deputaţilor, stadiul elaborarii actului normativ care va reglementa procedura de restituire pe cale administrativa a sumelor încasate din diverse forme de taxe pe poluare şi, de asemenea, propuneri referitoare la noua formulă a acesteia.

La dezbaterea de miercuri, 1 martie, sunt aşteptaţi reprezentanţi ai Ministerului mediului, Administraţiei Fondului de Mediu, Ministerului Finanţelor şi ANAF.

Discuţiile pe această temă din Comisia transporturi şi infrastructură au început încă de acum două săptămâni.

Am subliniat şi accentuat că este nevoie urgent de un act normativ în acest sens, pentru că în momentul de faţă românii sunt trimişi în instanţă să-şi recupereze banii plătiţi pe aceste taxe, declarate ilegale de către Curtea Europeana de Justiţie. Am primit asigurări din partea reprezentanţilor ANAF şi ai Administraţiei Fondului pentru Mediu ca în prezent se lucrează la acest act normativ, la fel şi pentru o noua formă a taxei de poluare, care trebuie reglementată ţinând cont de cerinţele UE, şi anume respectarea principiului «poluatorul plăteşte»”, a precizat deputatul Lucian Bode, preşedintele Comisiei pentru transporturi şi infrastructură.

Potrivit acestuia, când a abrogat timbrul de mediu, Executivul nu a luat în calcul şi consecinţele acţiunii sale asupra procedurii administrative de recuperare a banilor.

poluare„De aceea, le-am cerut reprezentanţilor Guvernului să ne prezinte în maxim două săptămâni un grafic de progres pe acest subiect, să ne dea asigurări că oamenii îşi vor primi banii înapoi pe cale administrativa într-un timp rezonabil, nu în cinci ani, cum era până acum, mai ales ca în decizia Curtii Europene se precizează că o restituire eşalonată a banilor nu este de dorit, ci abordarea corectă vizează o returnare integrală a sumelor datorate”, a arătat preşedintele Comisiei pentru transporturi.

Legea privind eliminarea a 102 taxe nefiscale a intrat în vigoare la 1 februarie 2017, moment de la care se abrogă şi OUG. nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule. Din păcate, actul normativ abrogat stipula şi modul în care se putea face, pe cale administrativă, restituirea vechilor taxe auto plătite în perioada 2007 – martie 2013.

Prin art. XII din Legea nr. 1/2017 privind eliminarea unor taxe si tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, care va intra în vigoare la data de 1 februarie 2017, OUG. nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 37/2014, cu modificările şi completările ulterioare, se abrogă. Prin abrogarea integrală a O.U.G. nr. 9/2013, avand în vedere faptul că ordinul mai sus menţionat a fost emis în aplicarea art. 12 din O.U.G. nr. 9/2013, se elimină inclusiv posibilitatea restituirii pe cale administrativă a sumelor prevăzute de art. 12, respectiv a sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, pe parcursul a 5 ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20% din valoarea acestora”, a explicat, pentru Flote Auto, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Mihai Alexandru Moia.

Potrivit consultanţilor PWC, taxa de timbru aducea 560 – 600 de milioane de lei pe an la bugetul Fondului de Mediu, iar Guvernul trebuie să ramburseze 6,5 miliarde de lei, taxe de timbru neconforme cu legislaţia UE.

În ceea ce priveşte nouă formulă a taxei pe poluare, în presă a fost vehiculată informaţia potrivit căreia Guvernul pregăteşte pentru proprietarii de maşini, în locul timbrului de mediu, introducerea unei taxe de poluare sub formă de vignetă, diferenţiată ca valoare în funcţie de normele de poluare Euro, de emisiile de noxe, dar şi de carburantul folosit, şoferii urmând să aibă acces în diferite zone ale marilor oraşe doar pe baza unui sticker colorat lipit pe parbriz.

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Comisia Europeană
Fiscalitate

Noi ghiduri de simplificare emise de Comisia Europeană vin în sprijinul importatorilor

Prețul efectiv plătit sau de plătit pentru mărfurile de import (valoarea de...

AI
Fiscalitate

Cum vor ajuta soluțiile AI în procesele de optimizare fiscală ale companiilor?

Apariția soluțiilor de inteligență artificială (AI) este privită, cel puțin în domeniul...

Costul proprietății
Fiscalitate

Costul proprietății – mai scump din 2025 pentru toți. De ce și cum?

Anul 2025 pare atât de îndepărtat acum, când abia a început 2024,...