Potrivit strategiei de guvernare, programul Rabla Plus, destinat achiziţiei de maşini electrice va fi extins astfel încât, în perioada 2018-2020, peste 100.000 de români să beneficieze de schema de facilităţi şi să-şi cumpere un vehicul electric.
Totodată, în Programul de guvernare se arată că valoarea voucherelor pentru o maşină electrică va fi de 10.000 euro. Anul trecut, prin extensia Rabla Plus, persoanele fizice şi companiile au beneficiat de un eco-tichet în valoare de 20.000 de lei (aproximativ 4.400 de euro) pentru achiziţia unei maşini 100% electrice.
În acelaşi timp, va fi extins şi programul pentru finanţarea staţiilor de alimentare pentru maşini electrice astfel încât, la 1 ianuarie 2020, pe teritoriul României, să fie funcţionale cel putin 20.000 de puncte de alimentare instalate în reţea.
„Administraţiile publice locale vor fi încurajate să participe la Programele prezentate mai sus pentru ca aceste staţii să fie cât mai uniform repartizate pe teritoriul ţării”, se arată în Programul de guvernare.
În plus, primăriile municipiilor şi marilor oraşe vor fi încurajate să facă o trecere graduală şi sustenabilă către transport public bazat pe energie electrică. Măsura va fi inclusă în viitoarea Strategie Naţională de Îmbunătăţire a Calităţii Aerului, document prin care noul Guvern va adopta măsuri care să determine încetarea procedurii de infrigement declanşată de Comisia Europeană.
Reamintim că în 2016, Programul „Rabla” a fost divizat în „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus”, extensia dedicată maşinilor electrice şi dezvoltării infrastructurii specifice.
Bugetul iniţial alocat celor două programe a fost anul trecut de 220 milioane de lei, din care 75 milioane de lei pentru Rabla Plus, atât pentru achiziţionarea de autovehicule noi electrice şi electrice hibride, cât şi pentru finanţarea reţelei de staţii de încărcare a acestora.
Datorită succesului înregistrat de program, ministerul Mediului a suplimentat bugetul de trei ori – prima dată în iulie (cu 4.000 de tichete), a doua oară în octombrie (cu 1.846 de tichete) şi a treia oară în noiembrie (cu 3.538 de tichete).
Anul trecut, în cazul „Rabla Clasic” a rămas în vigoare prima de casare de 6.500 de lei, cu posibilitatea accesării suplimentare a două eco-bonusuri pentru următoarele situaţii:
- un eco-bonus de 750 de lei care a putut fi adăugat primei de casare, în cazul în care românii au ales să-şi cumpere o maşină al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km;
- un eco-bonus în valoare de 1.500 lei pentru situaţia în care populaţia a optat pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid.
Dacă maşina nouă a respectat ambele criterii, o persoană a putut beneficia de ambele eco-bonusuri, ajungând astfel, cu tot cu prima de casare, la o finanţare de 8.750 de lei, suportată de AFM din costul maşinii noi.
În ceea ce priveşte extensia „Rabla Plus”, românii care au ales o maşină care nu poluează au beneficiat din partea AFM de două tipuri de eco-tichete:
- un eco-tichet de 5.000 de lei pentru achiziţionarea unui autoturism nou electric-hibrid;
- un eco-tichet de 20.000 de lei pentru maşinile noi 100% electrice.
Comentați?