E clar că autoturismele electrice încep să se ieftinească pe măsură ce tehnologia acumulatorilor avansează. Un bun exemplu de vehicul electric ieftin este Bajoun E300, care vine cu baterie de 32 kWh la un preț echivalent cu 8.165 euro pe piața din China!
Electrica și electronica progresează mult mai rapid decât mecanica. Este evident, dacă privești autoturismele electrice în ultima decadă: prima generație a celui mai celebru și longeviv model electric, Nissan Leaf, lansată în 2010, avea o baterie de 24 kWh. Și era un model de familie al cărui preț pornea de la 30.000 euro!
Însă azi, după numai 10 ani, poți cumpăra un model electric cu baterie mai mare, de 32 kWh, cu puțin peste un sfert din preț. Îl cheamă Bajoun E300 și promite o autonomie NEDC de 305 km. Îl poți încărca până la 80% la prizele de curent continuu într-o oră, sau la cele de-acasă până la 100% în 15 ore.
Motorul electric dezvoltă 53 CP și 150 Nm și antrenează puntea spate, asigurând o viteză maximă de 100 km/h.
Vehicul electric în două versiuni
De fapt, chinezii ne propun două modele: E300, cu ampatament redus (L/l/h: 2.625/1.647/1.588 mm) și E300 Plus, cu ampatament extins (L/l/H: 2.894/1.655/1.595 mm). Dacă prima poate transporta până la trei pasageri, a doua are suficient spațiu pentru a găzdui patru călători. Și îi transportă confortabil, grație suspensiei independente pe toate cele patru roți.
Caroseria este realizată din oțel în proporție de 80%, în timp ce cadrul din jurul bateriei este confecționat din ”oțel heavy duty”, rezistent în eventualitatea unui accident.
➡ Iată cea mai ieftină mașină electrică din lume! 💡
Și cum chinezesc nu înseamnă neapărat ”de mântuială”, ambele modele vin cu ESC, ABS și două airbaguri standard. În plus, sunt incluse în preț și jante din aliaj, volan multifuncțional și instrumentar digital, iar suplimentar, poți bifa sistem de infotainment Huawei cu navigație inclusă.
Paleta cromatică a caroseriei include alăturări de două nuanțe, cea de sus fiind întotdeauna neagră, iar zona inferioară putând fi albă, gri, albastră, bleu deschis sau roșie. În total – 5 combinații. Prețul în China pornește de la echivalentul a 8.165 euro pentru versiunea cu ampatament scurt și 8.800 euro pentru cea cu ampatament extins.
➡ Iată autobuzul electric revoluționar din Lituania 💡
Cine este Bajoun? Este un sub-brand al joint-venture-ului SAIC-GM-Liuzhou Wuling Motors, deci o companie în care General Motors a investit. Așadar nu vorbim despre un produs chinezesc no-name, ci despre o citadină cu șanse reale de a părăsi continentul asiatic.
Comentați?