Advertisement

vanzari vehicule comerciale ianuarie 2015 - floteauto 1
Home Piaţa auto Analize de piață Vânzările de vehicule comerciale în ianuarie 2015

Vânzările de vehicule comerciale în ianuarie 2015

În luna ianuarie a anului 2015 au fost comercializate în România peste 5.500 de vehicule, dintre care mai puțin de 20% au fost vehicule comerciale. În continuare, o analiză mai detaliată privind vânzările de vehicule din ianuarie 2015.

În luna ianuarie 2015 au fost comercializate, în total, 5.535 de autovehicule, dintre care autoturismele pentru pasageri au contorizat 4.493 unități, iar vehiculele comerciale un număr de 1.042 de unități. Iată mai jos distribuția defalcată a vânzărilor de vehicule:

vanzari vehicule comerciale ianuarie 2015 - floteauto 1
Sursa: APIA

Debutul anului 2015 ne arată o evoluție pozitivă față de luna ianuarie a anului trecut, vânzările totale crescând cu 15,4%. În ce privește vehiculele utilitare, cele de marfă marchează o creștere de 12,3% față de luna ianuarie 2014, însă segmentul vehiculelor de transport pasageri intră în regres, cu un minus de 12,7%. Mai mult, în prima lună a lui 2015 nu s-a vândut niciun autobuz sau autocar cu mai mult de 22 de locuri (în ianuarie 2014 s-au vândut doar 3).

vanzari vehicule comerciale ianuarie 2015 - floteauto 2
Sursa: APIA

În ce privește topul vânzărilor de vehicule comerciale ușoare (sub 3,5 tone), Dacia ocupă, fără surpize, prima poziție, datorită lui Dokker, podiumul fiind completat de Ford și Fiat.

  1. DACIA – 153 unități
  2. FORD – 106 unități
  3. FIAT – 73 unități
  4. VOLKSWAGEN – 64 unități
  5. MERCEDES-BENZ – 57 unități
  6. RENAULT – 49 unități
  7. TOYOTA – 31 unități
  8. OPEL – 30 unități
  9. PEUGEOT – 30 unități
  10. CITROEN – 29 unități

Dacă ne uităm la topul acestei categorii în funcție de modele, rezultă destul de clar preferința firmelor pentru ”dubele” mari, Fiat Ducato, Ford Transit și Renault Master având cele mai bune vânzări, urmate fiind de Citroen Jumper, Mercedes-Benz Sprinter sau Peugeot Boxer. Interesantă ”imixtiunea” pick-up-ului Toyota Hilux, în timp ce principalul rival pentru Dokker rămâne Fiat Doblo (cu vânzări de 5 ori mai mici).

vanzari vehicule comerciale ianuarie 2015 - floteauto 3
Sursa: APIA

Un lucru important de menționat în privința domeniului utilitarelor ușoare (sub 3,5 tone) este faptul că modalitatea de achizițonare în leasing este de 59%, ceea ce demonstrează că mai este mult loc pentru dezvoltarea acestui tip de instrument de finanțare.

În domeniul vehiculelor comerciale grele (peste 16 tone), cele mai bune vânzări le-au înregistrat Volvo Trucks, Mercedes-Benz și MAN, iar, ca modele, topul este destul de echilibrat, fiind dominat, de departe, de Volvo FH.

vanzari vehicule comerciale ianuarie 2015 - floteauto 4
Sursa: APIA

De remarcat și evoluția din ianuarie a domeniului autoturismelor, dat fiind că multe dintre acestea sunt achiziționate de companii, pentru flote. În ce privește topul pe mărci, Dacia este urmată de Skoda și Volkswagen, producătorul român datortându-și creșterea de 30% față de luna ianuarie a lui 2014 performanței modelului Logan, atât în versiunea sedan, cât și break MCV. Totodată, se remarcă o încetinire a vânzărilor SUV-ului Duster, în timp ce vânzările modelului urban Sandero s-au redus cu jumătate (contrar trendului de pe piețele vestice, unde Sandero e cel mai vândut model Dacia).

vanzari vehicule comerciale ianuarie 2015 - floteauto 5
Sursa: APIA

Poziția foarte bună a celor de la Skoda se datorează volumelor mari de vânzări ale modelelor Octavia și Rapid, în timp ce clasa compactă este dominată de lupta umăr la umăr dintre VW Golf și Ford Focus. Interesante și vânzările micului crossover Renault Captur, respectiv ale micului monovolum Fiat 500L, acesta din urmă preferat cu precădere de către companii.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

electrice
Analize de piață

Majoritatea șoferilor de mașini electrice se declară mulțumiți de experiența de încărcare. Studiu Roland Berger

România își îmbunătățește performanța în ceea ce privește mobilitatea electrică, înregistrând un...

Jocurile Olimpice
Analize de piață

Mega-flotă electrificată pentru Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Paris. ToyotaMotor este partener exclusiv

Prin intermediul Comitetului de Organizare a Jocurilor Olimpice și Paralimpice (COJOP) de...

motorizare
Analize de piață

România are în continuare a doua cea mai mică rată de motorizare din UE

Pe șoselele din UE circulau, în 2022, aproximativ 253 de milioane de...

Înmatriculările de autoturisme noi
Analize de piață

Înmatriculările de autoturisme noi, în România, au crescut cu 12,03%

Înmatriculările de autoturisme noi, în România, au crescut cu 12,03%, în primele...