Advertisement

exporturile FOB
Home Miscellanea Financiar Urmările crizei Covid-19. Exporturile de mijloace de transport, în scădere cu 2%

Urmările crizei Covid-19. Exporturile de mijloace de transport, în scădere cu 2%

Exporturile FOB de maşini şi echipamente pentru transport au însumat, în primul trimestru, 8,2 miliarde de euro, în scădere cu 2% comparativ cu perioada similară din 2019, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistica (INS).

Din valoarea totală a exporturilor de maşini şi echipamente pentru transport, 6,4 miliarde de euro au fost obţinute în relaţia cu Uniunea Europeană, o valoare mai redusă cu 1,5% comparativ cu rezultatul înregistrat în primele trei luni din 2019.

Conform INS, acest tip de exporturi a avut o pondere de 48,3% în total, menţinându-se în continuare la cel mai ridicat nivel dintre toate grupele de produse.

În acelaşi timp, importurile CIF de maşini şi echipamente pentru transport au însumat, în primul trimestru din 2020, aproximativ 7,8 miliarde de euro, în scădere cu 0,7% faţă de intervalul similar din anul precedent. Din această valoare, aproximativ 6 miliarde de euro au fost bunuri importate din Uniunea Europeană, în creştere cu 0,6% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019.

Datele Statisticii arată că importurile de mijloace de transport au avut o pondere de 36,2% în totalul importurilor naţionale.

În aceste condiţii, pe grupa de produse „Maşini şi echipamente pentru transport”, România a înregistrat, totuşi, un excedent al balanţei comerciale de aproximativ 400 de milioane de euro.

La nivelul întregii economii, în primele trei luni din 2020, exporturile FOB au însumat 17,1 miliarde euro, iar importurile CIF au totalizat 21,5 miliarde euro. Faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, exporturile din intervalul ianuarie-martie au scăzut cu 2,6%, iar importurile s-au majorat cu 1,3%.

Potrivit INS, la finalul lui 2019, exporturile FOB de maşini şi echipamente pentru transport au însumat 32,58 miliarde de euro, în creştere cu doar 1,6% comparativ cu anul precedent, iar importurile CIF, aproximativ 32,1 miliarde de euro, un avans de 1,8% faţă de perioada similară din 2018.

Preţul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă preţul la frontiera ţării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.

Preţul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă preţul la frontiera ţării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale preţului FOB, cât şi costul asigurării şi transportului internaţional.

 

CITEŞTE ŞI:

Licitaţie la Satu Mare pentru staţii de reîncărcare din fonduri publice

Ministerul Economiei: Politica de atragere a investiţiilor străine în industria auto „trebuie regândită”

Cel mai ieftin Mercedes-Benz A-Klasse Sedan costă 29.090 euro. Iată-l!

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Akcenta
Financiar

Ce companii au de câștigat din slăbirea EURO în 2024? Prognoza Akcenta

Economia globală a fost surprinzător de rezilientă în 2024, inflația de bază...

Exporturile de mijloace de transport
Financiar

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 2,3% în primele 5 luni din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 2,3% în primele 5...

M&A
Financiar

Investitorii strategici și-au menținut poziția dominantă pe piața de M&A din România

Piața românească de fuziuni și achiziții (M&A) a înregistrat 124 de tranzacții...

AEO
FinanciarTransporturi

Facilitățile pentru companiile care dețin certificarea AEO se extind pe aria RO e-Transport

La 30 iunie 2024, a expirat perioada de grație pentru aplicarea de...