Advertisement

Home Administrare flote Fiscalitate Tratamentul fiscal pentru leasing

Tratamentul fiscal pentru leasing

Care sunt diferențele în tratamentul fiscal în cazul achiziției unui automobil prin leasing financiar sau operațional pe firmă (persoană juridică) sau pe PFA. Se pun următoarele întrebări:
• Dacă maşina se cumpără în leasing financiar, sumele lunare de plată se impozitează sau sunt trecute la cheltuieli? Ce se întâmplă cu TVA în acest caz? Valoarea reziduală a maşinii reprezintă, să zicem, 20% din valoarea maşinii. Această sumă reziduală are ceva special, se plăteşte impozit de 16% din ea? Sau doar la aceasta trebuie plătit TVA?
• Dacă maşina este luată în leasing operaţional, ratele lunare sunt deductibile în totalitate? La fel şi TVA-ul?

Leasingul financiar

În ceea ce privește achiziia unei mașini prin leasing financiar, răspunsurile la întrebări au fost oferite de d-na Mirela Șerban, Managing Partner R&M Audit Contabilitate.

Sumele se trec pe cheltuieli, dar nu la nivelul facturii lunare plătite pentru un contract de leasing financiar. Astfel, din factura de leasing se introduc pe cheltuieli costurile facturate de furnizorul de leasing, respectiv: diferențele de curs, dobânda aferentă, costurile de analiză etc. Rata de capital este considerată ca restituire de credit și nu impactează costurile societății, dar, în plus, față de factura primită de la furnizor, lunar societatea îi reflectă în contabilitate costurile cu amortizarea, care – în funcție de perioada selectată pentru amortizare – pot avea aceeași valoare sau foarte apropiată de cea a ratei de capital. Definiția leasingului financiar se regăsește la art.7 Cod Fiscal. De asemenea, trebuie să reamintim că amortizarea este deductibilă până la suma de 1.500 lei/lună/mașină, diferența (dacă există) fiind nedeductibilă, adică se plătește 16% pe diferență.

În ceea ce privește returnarea TVA la stat, aceasta depinde de dreptul de deducere pentru autoturismul care face obiectul contractului de leasing. Dacă autoturismul este utilizat exclusiv în scopul activității economice (lucru dovedit pe baza foilor de parcurs), TVA-ul este dedus în întregime prin decontul de TVA, prin diminuarea TVA-ului pe care îl are de plată ca urmare a facturilor de vânzare emise, dacă este cazul, sau ramâne de recuperat. Dacă nu se îndeplinesc condițiile de exclusivitate, atunci societatea are drept de deducere doar la 50% din TVA-ul aferent, diferența de 50% urmând sa o platească prin decontul de TVA. Pentru valoarea reziduală a leasingului se aplică aceleași condiții de deductibilitate descrise mai sus, în funcție de utilizarea exclusivă sau nu în scopul activității economice. Dacă nu se îndeplinesc condițiile de exclusivitate a autoturismului, condiție demonstrată prin foaia de parcurs, se deduce în proporție de 50%.

În cazul achiziției unui autoturism prin leasing financiar, cheltuielile deductibile cuprind tot ceea ce are legatură cu utilizarea autoturismului și contractul de leasing, respectiv combustibili, consumabile auto, impozite și taxe auto, asigurări și reparații etc, cu respectarea condițiilor cu privire la utilizarea sau nu exclusiv în scopul activității economice (în caz contrar se deduc în proporție de 50%). Pentru persoanele fizice autorizate (PFA) se aplică aceleași reguli de deducere ca și în cazul persoanelor juridice.

Leasingul operațional

În ceea ce privește deductibilitatea cheltuielilor generate de leasingul operațional, tratamentul fiscal a fost explicat în primul număr al revistei AutoExpert Flote, din noiembrie 2013, la pag.49, de d-na Miruna Enache, partener EY România.

Amintim că potrivit reglementărilor fiscale în vigoare, categoriile de cheltuieli aferente unui autovehicul aflat în leasing operațional sunt:

  • rata de leasing operațional,
  • partea nedeductibilă a TVA (dreptul de deducere a TVA fiind de asemenea limitat în condiții asemănătoare celor aplicabile în cazul impozitului pe profit),
  • ITP, RCA și rovignetă (dacă sunt costuri suportate de utilizator),
  • diferențele de curs valutar (în cazul în care rata de leasing operațional este denominată în valută).

(Articol apărut în revista AutoExpert Flote, luna februarie 2014)

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

biodiesel
CarburanţiFiscalitate

După mașinile electrice, Comisia Europeană va taxa și biodieselul importat din China

După ce a introdus taxe vamale suplimentare pentru vehiculele electrice chinezești, Comisia...

companie
Fiscalitate

Germania va acorda, până în 2028, noi facilități pentru mașinile electrice de companie

Angajații germani care conduc o mașină de companie complet electrică beneficiază deja...

acciza
CarburanţiFiscalitate

Ministerul Finanțelor propune creșterea subvenției la acciza pentru combustibil pentru transportatori și distribuitori

Ministerul Finanțelor a publicat în transparență un proiect de act normativ prin...

Mini
Fiscalitate

Mini, în centrul negocierilor dintre BMW și Comisia Europeană privind suprataxele vamale

Mini, marca britanică BMW își prezintă argumentele în fața Comisiei Europene pentru...