Tot mai mulți români își rezolvă disputele cu asigurătorii prin SAL-FIN

Entitatea de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Financiar Non-bancar SAL-Fin a înregistrat, de la începutul anului şi până în prezent, 1.000 de cereri de soluţionare a diferendelor dintre consumatori şi entităţile din piaţa financiară non-bancară, în condiţiile în care pe parcursului anului trecut numărul total al solicitărilor a fost de 522.



SAL-Fin

Evoluţia numărului de cereri primite spre soluţionare (de la 32 în anul 2016 la circa 1.200 prognozate pentru sfârşitul acestui an) indică creşterea constantă a gradului de încredere a consumatorilor în soluţiile oferite de conciliatorii SAL-Fin.

Potrivit ASF, această stare de fapt este demonstrată şi de evoluţia numărului de litigii rezolvate.

Astfel, de la înfiinţarea SAL-Fin (2016) şi până la sfârşitul lunii iunie a acestui an, au fost soluţionate 885 de litigii.

Evoluţia anuală a numărului de litigii soluţionate

SAL-FIN

Din perspectiva obiectului cererilor, în perioada 2016 – semestrul I 2020, litigiile au vizat, în proporţie de 99%, aspecte cu privire la despăgubirile primite în baza unor poliţe de asigurare, iar în cazul răspunderii civile auto (RCA), acestea au reprezentat circa 84% din total.

Sumele suplimentare acordate consumatorilor ca urmare a derulării procedurilor de conciliere au crescut faţă de sumele iniţiale primite cu aproximativ 2,95 milioane lei.

SAL-FIN

Pe lângă gratuitatea operaţiunii de soluţionare alternativă, un alt aspect ce vine să susţină avantajele de a apela la SAL-Fin îl reprezintă durata medie de soluţionare a unui litigiu: 27 de zile pentru procedura de soluţionare a litigiilor prin propunerea unei soluţii şi 55 de zile pentru procedura de soluţionare a litigiilor prin impunerea unei soluţii.

Misiunea SAL-Fin este de a organiza soluţionarea extrajudiciară a disputelor financiare nonbancare, interne sau transfrontaliere, în materie de consum. Conciliatorii din domeniul financiar nonbancar cu experienţă în mediere, negociere sau arbitraj pot propune sau impune o variantă de soluţionare a litigiului în mod echilibrat, imparţial, într-un termen rezonabil şi fără costuri pentru consumatori.

SAL-Fin informează părţile cu privire la derularea şi consecinţele alegerii uneia dintre procedurile de soluţionare. Consumatorul este cel care decide derularea procedurii aleasă, iar SAL-Fin va informa comerciantul cu privire la constituirea şi rezolvarea cererii.

Pentru soluţionarea unui litigiu cu un profesionist/comerciant prin aplicarea procedurii SAL, consumatorul trebuie să îşi exprime această opţiune în mod voluntar şi să se adreseze SAL-Fin în scris, direct la sediul instituţiei, prin poştă sau prin mijloace electronice de comunicare.

 

CITEȘTE ȘI:

Unde sunt asigurate maşinile din flota Poliţiei Capitalei

Test drive Volkswagen Golf 8 1.5 eTSI First Edition

Autostrada Ploieşti – Braşov. O singură ofertă pentru revizuirea documentației

 

 

Adaugati comentariu