Stellantis LCV floteauto.ro
Home Piaţa auto Analize de piață Stellantis LCV: totul despre gama de utilitare

Stellantis LCV: totul despre gama de utilitare

Șase mărci, o gamă amplă și diversificată, distribuție geografică fără rival: ramura de vehicule comerciale a alianței FCA-PSA, Stellantis LCV, are șanse maxime de reușită!

Nu avem îndoieli că fuziunea FCA-PSA va fi un mare succes. Pe ramura utilitarelor, singura slăbiciune reală este în zona pick-upurilor medii, însă ambele grupuri au găsit soluții încă dinainte de fuziune: FIAT Professional a preluat modelul Mitsubishi L200, pe care l-a retușat și l-a denumit Fullback, iar PSA are o colaborare în derulare cu Dongfeng, care fabrică pick-upul Rich inclusiv sub brandul Peugeot și îl comercializează pe piețele din Africa și Asia. Așa că italienii, americanii și francezii deja au investit într-un segment cu reale șanse de creștere în Europa, și care, actualmente, este dominat de producătorii japonezi. Și în China și în sudul și estul Asiei există o cerere importantă de pick-upuri, așa că alianța cu Dongfeng este benefică.

Harta uzinelor Stellantis LCV floteauto.ro

Scăderea costurilor de dezvoltare și distribuție este legată strâns de răspândirea fabricilor, care, în cazul celor două grupuri, abundă în Europa și în America. Ținând cont de capacitatea de producție și de specificul fiecăreia, alianța va putea pune la punct o strategie clară pentru dezvoltarea următoarelor generații de utilitare. Colosul va avea sub umbrelă mărcile Fiat Professional și Ram (de la FCA), respectiv Peugeot, Citroen și Opel/Vauxhall din galaxia PSA. Utilitarele, microbuzele, camioanele și pick-upurile celor șase mărci sunt construite și asamblate în 20 de uzine la nivel global. Aproximativ o treime dintre ele sunt rezultate ale unor colaborări cu alți producători, cea mai importantă dintre ele fiind cea dintre FCA și grupul KoÇ, numită Tofaș și care produce modelele Fiorino și Doblo pentru piața din Turcia.

Test drive FIAT Ducato 2020 floteauto.ro

Fără îndoială, însă, uzina-simbol a alianței este cea din Sevel (Atessa), în sud-estul Italiei, deținută în procente egale de FCA și PSA, și care este capabilă să producă anual 300 de mii de exemplare Fiat Ducato, Citroen Jumper și Peugeot Boxer. Cele trei modele au aceeași platformă (de la Ducato), dar motoarele sunt diferite, așa că preluarea în totalitate a tehnicii de pe Ducato va fi de bun augur.

Pe lângă fabrica de la Sevel, care are o istorie de 42 de ani, va fi folosită și fosta uzină Opel din Gliwice (Polonia), preluată și reamenajată de PSA înainte de semnarea alianței cu FCA, și care așteaptă viitoarea adoptare tehnicii de la Ducato și pentru ultima utilitară mare a noii alianțe, Opel/Vauxhall Movano (care actualmente sunt construite în uzinele Renault, pe platforma lui Master). Referitor la motoare, unitatea de 2,3 l de pe Ducato este perfectă, pentru că a fost din start concepută ca un motor de vehicul comercial, cu eficiența și robustețea care decurg de-aici, și este produsă în uzina din Foggia de FPT Industrial, un expert în propulsoare de vehicule comerciale.
O problemă de politică

Cum va arăta gama de LCV-uri Stellantis

Dacă la utilitare medii e simplu, în zona în care ambele grupuri au cei mai buni reprezentanți din segment devine complicat. Aici ar putea fi o problemă de politică, mai degrabă decât una de rațiune, pentru că guvernul Franței, acționar la PSA, va pune presiuni asupra directorului general Carlos Tavares, iar de partea cealaltă, președintele John Elkann va încerca să le țină piept. La fel de importanți vor fi și factorii geopolitici.

Test drive - Opel Combo 1.5 D 130 CP

De exemplu, printre utilitarele mici, atât Fiat Doblo, cât și familia Berlingo/Partner/Combo sunt competitive, dar în timp ce aceasta din urmă este pe piață de aproape doi ani și se produce la Vigo (Spania) și Mangualde (Portugalia), actualul Doblo se apropie de finaul vieții și este produs în Turcia (la Bursa). Iar politica actualului regim de la Ankara ar putea dezavantaja modelul italian.

 

Test Peugeot Expert

În cazul comercialelor medii, este probabil ca noua platformă utilizată de Jumpy/Expert/Vivaro să fie adoptată și la Talento, care, actualmente, folosește tehnica lui Renault Trafic. Jumpy și Expert sunt asamblați în Franța, la Hordain, în timp ce Vivaro, deși le împărtășește chipul și asemănarea, este asamblat la Luton, în Marea Britanie. Dacă până de curând, în Torino s-a discutat oportunitatea păstrării în gamă a modelului Talento, de acum este probabil ca în contextul actual să-și dorească să-l mențină și să-l convertească la platforma PSA. Mai rămâne doar alegerea numelui, între Talento și predecesorul său din gama Fiat, Scudo (fabricat între 1995 și 2016).

Pentru a vedea strategia globală, apasă 2!

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

mașini electrice
Analize de piață

Mașinile electrice mici de 25.000 € ar putea deveni profitabile până în 2025. Analiză T&E

Pentru a concura cu afluxul chinez de vehicule ”verzi” din segmentul B,...

vehiculelor electrice
Analize de piațăFlotă verde

China și-a păstrat prima poziție în competiția vehiculelor electrice. Studiu EY

China și-a păstrat prima poziție în progresul către un viitor al vehiculelor...

germania
Analize de piață

Din ce în ce mai multe mașini vechi circulă pe șoselele din Germania. Analiză Deutsche Bank

Germania este o țară care iubește mașinile. Cu o densitate de 578...

Înmatriculările de autoturisme noi
Analize de piață

Înmatriculările de autoturisme noi, în creștere cu 20% în primele 8 luni din 2023

Înmatriculările de autoturisme noi au crescut cu 20% în primele 8 luni...