Comisia Europeana a aprobat o schemă de ajutor de stat în transportul combinat de tip Ro-La, prin care ar putea scădea tarifele percepute de operatorul feroviar societăţilor de transport rutier de marfă.
În noiembrie 2014, România a notificat Comisiei Europene o schemă de ajutor de stat pentru transportul combinat de tip Ro-La, al cărei obiectiv este reducerea efectelor negative produse de transportul rutier asupra mediului.
Comisia Europeană a apreciat calitatea argumentelor tehnice aduse de autorităţile române în susţinerea schemei propuse, aprobând un nivel al intensităţii de 60% a ajutorului de stat, în condiţiile în care reglementările europene aplicabile permit un nivel de maxim 30%.
Această măsură vizează operatorii de transport feroviar, bugetul estimat al schemei fiind de 115 milioane lei. Numărul estimat de beneficiari variază de la 11 la 20 de întreprinderi.
Ajutorul va fi acordat sub formă de subvenţie, în mai multe tranşe nerambursabile a căror valoare va fi stabilită în cadrul unor sesiuni anuale în conformitate cu bugetul Fondului pentru Mediu, pentru o perioadă de trei ani.
Subvenţia se acordă operatorului de transport feroviar, sub formă de grant, în cuantum de până la 60% din costul total al transportului pe calea ferată inclus în transportul combinat de tip Ro-La. Practic este vorba despre 60% din preţul fără TVA al facturii emise de operatorul feroviar societăţii de transport rutier.
Comisia a observat în acest sens că schema de ajutor notificată nu prevedea obligaţia explicită a beneficiarilor de a transfera ajutorul către utilizatorii finali.
Cu toate acestea, autorităţile române susţin că, în cursul procedurii de atribuire, autoritatea finanţatoare va verifica dacă proiectele îndeplinesc următoarele cerinţe: beneficiarii demonstrează că există perspective reale de menţinere a traficului transferat către calea ferată şi că ajutorul conduce efectiv la transferul modal dinspre transportul rutier către transportul feroviar.
Având în vedere că piaţa de transport feroviar de marfă din România este deschisă concurenţei şi că transportul rutier exercită o presiune concurenţială asupra serviciilor de transport Ro-La, alegerea între transportul rutier şi transportul combinat Ro-La va depinde în cele din urmă de preţurile cerute de beneficiarii schemei transportatorilor rutieri, tarife care vor trebui să reflecte întreaga valoare a ajutorului, pentru a putea atrage transportatorii rutieri către transportul combinat Ro-La”, sunt de părere reprezentanţii Consiliului Concurenţei.
Schema, autorizată de Comisia Europeană prin decizia nr. C(2015) 2584 final/22.04.2015, urmează a fi pusă în aplicare, după asigurarea fondurilor necesare pentru derularea acesteia, de la bugetul de stat prin bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu, autoritate publică centrală care are calitatea de furnizor al măsurii de sprijin.
Comentați?