Marți și miercuri, 25 – 26 iulie 2023, în intervalul orar 10:00 – 20:00, se vor institui restricții de circulație pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 t pe sectoarele de drum național, drumuri expres și autostrăzi din județele aflate sub avertizări Cod portocaliu şi Cod roşu de caniculă, informează Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
Județele cu restricții de circulație sunt Teleorman, Dâmbovița, Argeș, Prahova, Giurgiu, Ilfov, Olt, Dolj, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Arad, Timiș, Caras-Severin, Bacău, Vaslui Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.
Potrivit CNAIR, măsura este adoptată pentru protejarea și conservarea sectoarelor de drum cu îmbrăcăminte bituminoasă, respectiv pentru prevenirea deformațiilor majore ireversibile (ce implică și pierderea stabilității straturilor rutiere) care pot apărea pe rețeaua rutieră, ca efect al desfășurării traficului greu în condițiile climatice de caniculă.
Măsurile adoptate de CNAIR sunt dispuse în baza prevederilor articolului 44 alin.2 și 3 al Ordonanței de Guvern nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările și completările ulterioare, potrivit cărora administratorul drumului poate interzice temporar circulația vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, drumurile naționale din județele afectate de codul portocaliu, cu excepția:
– transporturilor de persoane;
– transporturilor de animale vii și de produse perisabile de origine animală și vegetală;
– vehicule care participă la intervenții în caz de forță majoră;
– transporturi funerare;
– transporturi poștale;
– transporturi de echipamente de prim ajutor;
– transporturi pentru distribuire de carburanți;
– transporturi de mărfuri sub temperatură controlată;
– transporturi pentru tractări vehicule avariate;
– transporturi pentru distribuirea de apă și hrană în zonele calamitate;
– transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcție salubrizării;
– transporturi apă îmbuteliată;
– transporturi produse provenite din exploatări agricole;
– transporturi militare implicate în exerciții multinaționale.
De asemenea, pe perioada restricțiilor vor fi exceptate utilajele proprii ale CNAIR, cât și utilajele închiriate de la firmele cu care CNAIR are contracte de lucrări în derulare.
CITEȘTE ȘI:
Calea către service-uri auto incluzive
Modificarea taxelor, fără consolidare fiscală, riscă să nu rezolve problema bugetului
Comentați?