Advertisement

rabla 2020
Home Finanţare Rabla 2020. AFM a aprobat 111 noi dosare de finanţare pentru companii

Rabla 2020. AFM a aprobat 111 noi dosare de finanţare pentru companii

În cadrul programelor Rabla 2020 şi Rabla Plus 2020, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a avizat 111 noi dosare de finanţare pentru achiziţia de autovehicule de către persoanele juridice.

Conform instituţiei, în Programul Rabla 2020 au fost acceptate 75 dosare pentru 176 autovehicule, iar pentru Programul Rabla Plus au fost aprobate 36 dosare pentru 55 autovehicule, dintre care 17 electrice hibride, 37 pur electrice şi o motocicletă electrică.

Listele persoanelor juridice care au fost acceptate în cadrul acestor programe sunt publicate pe site-ul AFM (www.afm.ro), la secţiunile dedicate.

Persoanele juridice care au fost acceptate se pot adresa producătorilor/dealerilor auto validaţi în Programele Rabla şi Rabla Plus, listele acestora fiind disponibile pe site-ul instituţiei.

Programul Rabla 2020 a demarat pe data de 17 martie, cu un buget de 405 milioane de lei, cel mai mare de la implementarea programului. Autorităţile estimează că vor exista 60.000 de beneficiari, cel mai ridicat număr din ultimii 15 ani.

Totodată, Programul Rabla Plus 2020 a început pe 25 martie, iar doritorii au posibilitatea să-şi cumpere o maşină 100% electrică sau electrică hibrid plug-in. Pentru prima dată în istoria sa, programul eco permite populaţiei inclusiv achiziţia de motociclete full electric.

Ce bani de la stat se pot obține prin Rabla 2020 și Rabla Plus 2020

Pentru Rabla 2020, prima de casare se acordă pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km NEDC în regim de funcţionare mixt, conform informaţiilor înscrise în COC. În cazul în care în COC este înscrisă cantitatea de emisii de CO2 conform standardului WLTP, se acordă pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 140 g CO2/km NEDC în regim de funcţionare mixt;

Totodată, în acest an, prima de casare se acordă şi pentru motocicleta nouă, al cărei sistem de propulsie generează maximum 125 g CO2/km WMTC, conform informaţiilor înscrise în COC, dar nu mai mult de 50% din preţul de comercializare.

La prima de casare se poate adăuga un ecobonus, în următoarele condiţii:

– la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 96 g CO2/km NEDC în regim de funcţionare mixt, conform informaţiilor înscrise în COC, sau echipat cu motorizare GPL/GNC, se acordă un ecobonus în valoare de 1.000 lei, pentru anul 2020;

– în cazul în care în COC este înscrisă cantitatea de emisii de CO2 conform standardului WLTP, pentru autovehiculul nou exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 105 g CO2/km NEDC în regim de funcţionare mixt, sau echipat cu motorizare GPL/GNC, se acordă un ecobonus în valoare de 1.000 lei, pentru anul 2020;

– la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid, se acordă un ecobonus în valoare de 2.500 lei.

Dacă maşina nouă întruneşte ambele condiţii de la cele două ecobonusuri de mai sus, atunci se vor putea cumula. Firmele pot duce la casare însă mai multe maşini, în aceleaşi condiţii, suma maximă din cererea de finanţare fiind de 200.000 de euro, adică la fel ca anul trecut. Dacă firma activează în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri însă, suma solicitată nu poate fi mai mare de 100.000 de euro. Desigur, prima de casare reprezintă doar o parte din preţul unei maşini noi, diferenţa urmând să fie suportată de firmă.

Prin programul Rabla Plus, firmele pot cumpăra şi în 2020 maşini cu propulsie pur electrică sau hibridă, dar se pot cumpăra doar maşini noi, care nu au mai fost înmatriculate niciodată, precum şi, în premieră, motociclete electrice. Noutatea programului din acest an este că maşinile nou-cumpărate nu vor putea fi înstrăinate în primul an de la cumpărare, inclusiv în situaţia în care autovehiculele sunt achiziţionate în sistem leasing, iar înmatricularea permanentă pe numele beneficiarului a intervenit înainte de împlinirea termenului de un an.

Ecotichetul se acordă în cuantum de până la:

– 45.000 lei, dar nu mai mult de 50% din preţul de comercializare, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric NEDC, exceptând motocicleta;

– 20.000 lei, dar nu mai mult de 50% din preţul de comercializare, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează o cantitate de emisii de CO2 de maximum 50 g/km NEDC, în regim de funcţionare mixt, conform informaţiilor înscrise în COC;

–  20.000 lei, dar nu mai mult de 50% din preţul de comercializare, în cazul în care în COC este înscrisă cantitatea de emisii de CO2 conform standardului WLTP, se acordă pentru autovehiculul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează maximum 70 g CO2/km NEDC, în regim de funcţionare mixt;

–  3.500 lei, dar nu mai mult de 50% din preţul de comercializare, pentru achiziţionarea unei motociclete electrice, conform informaţiilor înscrise în COC.

 

CITEȘTE ȘI:

Pregătiri pentru VO Timișoara Vest, tronsonul care va completa şoseaua de centură a municipiului

Circulația pe Transfăgărăşan se deschide de la 1 iulie

Cine va construi tronsonul IV al Drumului Expres Craiova – Piteşti

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

AsigurăriFinanţare

Porsche Finance Group România, finanțator auto cu 25 de ani experiență

Porsche Finance Group (PFG), unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții...

constructorii auto
Finanţare

Flotă de 9 mașini electrice pentru Protecția Consumatorilor, prin programul Rabla Plus

Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Vest Timiș intenționează să achiziționeze 9...

abonamentele auto
Finanţare

Abonamentele auto vor depăși, în 5 ani, atât achiziția, cât și leasingul. Studiu PwC

În următorii cinci ani, aproape jumătate (49%) dintre consumatori spun că vor...

RAPPS
Finanţare

Flotă de 10 autoturisme 4×4 pentru dotarea parcului auto al RAPPS

Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) București va achiziționa un...