Advertisement

industria auto
Home Finanţare Credite Programul „Prima maşină” va include şi maşini electrice şi hibride

Programul „Prima maşină” va include şi maşini electrice şi hibride

Executivul modifică Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi – „Prima maşină”, aprobat prin OUG 66/2014, prin extinderea facilităţilor şi la autoturismele hibride, electric-hibride şi pur electrice.

Potrivit Guvernului, modificarea este necesară, având în vedere necesitatea adoptării unor măsuri urgente pentru extinderea ariei de aplicabilitate a Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, în caz contrar existând riscul necorelării cu perioada de implementare a programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus, consecinţa cea mai gravă în acest caz reprezentând-o scăderea gradului de interes din partea finanţatorilor şi potenţialilor beneficiari.

„Guvernul continuă să stimuleze piaţa auto prin măsuri adaptate pieţei europene. Adoptăm astăzi un act normativ cu un important impact social, economic şi pentru protecţia mediului. Modificăm programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, cunoscut cetăţenilor ca programul ‘Prima maşină’, astfel încât să devină mai dinamic şi mai atractiv. Vrem să sprijinim cât mai mulţi români care doresc să-şi cumpere o maşină nouă”, a precizat premierul Viorica Dăncilă.

Premierul a adăugat că Guvernul, prin măsurile adoptate, va încuraja „achiziţionarea de autoturisme nepoluante şi eficiente energetic”.

„Concret, pe lângă facilităţile pe care le oferă, deja, acest program pentru cumpărarea autoturismelor clasice, cetăţenii vor beneficia de garanţii guvernamentale şi pentru împrumuturile contractate pentru achiziţionarea autoturismelor hibrid, electric-hibrid şi pur electric. În plus, persoanele fizice vor putea să-şi achiziţioneze un autoturism nou chiar dacă au mai deţinut anterior un astfel de autoturism. Pe lângă beneficiile de mediu, am avut în vedere şi efectele bune pentru industria auto şi cea a componentelor auto cu o pondere însemnată în economia naţională”, a mai afirmat Viorica Dăncilă.

Astfel, Ordonanţa de urgenţă care urmează să fie adoptată de Guvern pentru modificarea programului „Prima maşină” prevede că:
– pentru autoturismele cu sistem de propulsie termic (cu motor cu ardere internă), preţul de achiziţie nu poate depăşi suma de 50.000 lei, la care se adaugă TVA;
– pentru autoturismele cu sistem de propulsie hibrid preţul de achiziţie nu poate depăşi suma de 100.000 lei, la care se adaugă TVA;
pentru autoturismele electric hibrid şi pur electric, preţul de achiziţie nu poate depăşi suma de 150.000 lei, la care se adaugă TVA.

De asemenea, în OUG se prevede că beneficiarul Programului este persoana fizică ce îndeplineşte cumulativ următoarele criterii de eligibilitate:
1. achizitionează un autoturism nou;
2. nu înregistrează obligaţii de plată restante la bugetul general consolidat;
3. nu înregistrează restanţe la plata altor credite bancare;
4. la data solicitării creditului garantat beneficiarul Programului are vârsta de minium 18 ani şi capacitate deplină de exerciţiu.

În Ordonanţa de Urgenţă care urmează să fie adoptată, prin sintagma „autoturism nou” – „se înţelege autovehiculul – bun nou definit conform prevederilor art. 3 pct. 2 din Ordonanţa Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, cu modificările şi completările ulterioare, produs în spaţiul intracomunitar sau provenit din import, cu sistem de propulsie termic (cu motor cu ardere internă) şi hibrid, definite conform prevederilor art.2, alineatul (1), lit.f) şi h) din Anexa la Ordinul ministrului mediului nr.661/2017 privind aprobarea Ghidului de finanţare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2017 – 2019, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv electric hibrid şi pur electric, definit conform prevederilor art.2 alineatul (1), lit. g) şi h) din Anexa la Ordinul ministrului mediului nr. 660/2017 pentru aprobarea Ghidului de finanţare a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, 2017 – 2019, cu modificările şi completările ulterioare,
după caz şi îndeplineşte cel puţin cerinţele minime ale standardului EURO 6, achiziţionat de la persoane juridice care au ca obiect de activitate vânzarea autovehiculelor”.

Beneficiarii Programului trebuie să dispună de un avans de minimum 5% din preţul de achiziţie a autoturismului nou pentru autoturismele cu sistem de propulsie termic, de minimum 25% din preţul de achiziţie a autoturismului nou pentru autoturismele hibrid, respectiv de minimum 30% pentru autoturismul electric hibrid şi pur electric, în funcţie de tipul de autoturism nou care se achiziţionează în cadrul Programului.

Garanţia statului va fi de maximum 50% din finanţarea acordată.

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Garanti BBVA România
Credite

Garanti BBVA România contribuie cu 48 mil. euro la creditul sindicalizat contractat de Ford Otosan România

Garanti BBVA România îşi continuă orientarea către sustenabilitate şi contribuie cu 48...

ford otosan
Credite

Ford Otosan Romania a luat un credit de 435 mil. euro pentru finanţarea producției de autovehicule

Ford Otosan Romania a încheiat un contract de credit sindicalizat în valoare...

tbi
Credite

tbi bank a înregistrat, în 2023, o creștere de 25% pe segmentul finanțărilor auto

În contextul economic actual, achiziționarea unui autovehicul poate reprezenta o investiție considerabilă...