În China, recent, un pod suspendat a fost filmat unduind cu o amplitudine alarmantă. Cum te-ai simți dacă ai rămâne captiv într-un blocaj pe podul care face valuri?
Final Destination în viața reală: câteva sute de chinezi au experimentat pe pielea lor ce înseamnă să fii prins într-un scenariu apocaliptic în viața de zi cu zi. Podul pe care circulau a început să unduiască inițial ușor, apoi cu o amplitudine tot mai mare, până când a ajuns să se miște precum în filmul de mai jos.
Firește, fenomenul la scară redusă este absolut normal și este gândit de ingineri încă de la proiectarea podului: acesta trebuie să ”lucreze”, nu să rămână rigid. Iar ondulațiile nu ar trebui să fie simțite de șoferi. Aici, însă, este o altă poveste.
Aceste mișcări sunt caracteristice podurilor suspendate, însă de data asta amplitudinea cu adevărat exagerată a determinat poliția chineză să oprească circulația pe pod în cel mai scurt timp. Se pare că a fost descoperit și vinovatul: un zid înalt de 1,2 metri, adăugat podului, a scăzut eficiența cu care preia și amortizează podul vibrațiile și a cauzat amplificarea acestora. Deja a început demolarea zidului cu pricina.
Podul care ”face valuri” are porțiuni suspendate foarte lungi
Zeci de mașini se aflau pe podul suspendat în momentul în care acesta a început să onduleze necontrolat, pentru că în jurul orei 15, traficul era aglomerat, amplificat fiind și de distanțarea socială care i-a determinat pe chinezi să-și folosească mașinile personale.
Podul ”buclucaș” este Humen Pearl River Bridge și a fost dat în folosință în 1997. Acesta are o lungime totală de aproximativ 3,6 metri și este recunoscut pentru că are unele dintre cele mai lungi porțiuni suspendate între două puncte de sprijin: cea mai mare dintre ele măsoară 888 m. Din cauza blocajelor frecvente de pe acest pod, în 2019 a mai fost dat în folosință un al doilea pod (Nansha Bridge) pentru a reduce traficul.
sursa informației: popularmechanics
sursa foto: worldtimes
Comentați?