Advertisement

Plafonarea tarifelor RCA
Home Administrare flote Asigurări Piața RCA a început să scadă, odată cu dispariția polițelor Euroins

Piața RCA a început să scadă, odată cu dispariția polițelor Euroins

Piața asigurărilor auto obligatorii (RCA) a fost în scădere în primul trimestru din acest an,
factorul principal care a stat la baza diminuării activității de subscriere pe acest segment fiind încetarea de drept, în luna decembrie 2023, a polițelor încheiate de Euroins în T1 2023, înainte de retragerea autorizației, polițe care ar fi expirat în T1 2024.

Volumul primelor brute subscrise pe segmentul RCA de societățile autorizate și reglementate de ASF a înregistrat o scădere de 16% față de perioada similară din anul precedent, la 1,8 miliarde lei, arată datele publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Dacă este inclusă și activitatea derulată de sucursale, volumul primelor brute subscrise în trimestrul I 2024 s-a situat la 2,15 miliarde lei, în scădere cu aproximativ 11% față de volumul subscrierilor aferent trimestrului I 2023.

La 31 martie 2024, șapte asigurători erau autorizați de ASF să desfășoare activități de asigurare RCA: Allianz-Ţiriac, Asirom VIG, Eazy Asigurări, Generali, Grawe, Groupama și Omniasig VIG. În paralel, își desfășoară activitatea în baza dreptului de stabilire și două sucursale, Axeria IARD și Hellas Direct.

Sucursala Axeria Iard și-a început activitatea pe piața RCA în cursul trimestrului IV 2021 și a înregistrat un volum al primelor brute subscrise pentru RCA de aproximativ 213 milioane lei în trimestrul I 2024, ceea ce înseamnă 9,9% din totalul primelor brute subscrise pentru acest segment. Totodată, la finalul anului 2022, societatea Hellas Direct (HD Insurance) a intrat pe segmentul RCA din România, în baza dreptului de stabilire (FoE), iar în trimestrul I 2024 cumulând un volum de prime brute subscrise de circa 143 milioane lei (6,7% din piața RCA).

Gradul de concentrare se menține ridicat pentru primii asigurători din top și în trimestrul I 2024, astfel că primele 3 societăți de asigurare cumulau aproximativ 60% din portofoliul de asigurări RCA. Cu toate acestea, se observă o diminuare a gradului de concentrare comparativ cu perioadele anterioare, având în vedere dinamica subscrierilor sucursalelor prezente pe piața locală, ce dețineau cumulat o cotă de 16,6% în trimestrul I 2024.

Exprimat în unități anuale (pentru a ține seama de durata diferită a polițelor, ce pot fi încheiate pe o perioadă cuprinsă între 1 și 12 luni), numărul de contracte RCA încheiate de societățile autorizate de ASF în trimestrul I 2024 a fost de circa 1,3 milioane, în scădere cu 29% față de trimestrul I 2023 (1,8 milioane). Dacă sunt luate în considerare și sucursalele, numărul de unități anuale pentru contractele RCA a fost de aproximativ 1,7 milioane, în scădere cu 23% comparativ cu perioada similară a anului anterior (inclusiv sucursale: 2,14 milioane unități anuale de expunere).
ASF arată că scăderea numărului de contracte încheiate în trimestrul I 2024 comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior se datorează faptului că polițele încheiate de Euroins în T1 2023, înainte de retragerea autorizatiei de functionare, au încetat de drept în luna decembrie 2023 și au fost încheiate de către ceilalți asigurători RCA. Astfel, a rezultat o scădere a numărului de contracte în T1 2024, precum și o scădere a primelor brute subscrise (-16%) comparativ cu T1 2023. Analizând evoluția numărului de contracte în vigoare raportate de asigurătorii RCA, s-a constatat o creștere la 31.03.2024 comparativ cu 31.12.2023 si 31.03.2023.

Pe ansamblul întregii piețe, la 31 martie 2024, prima medie RCA anualizată s-a situat în jurul valorii de 1.386 lei, în creștere cu 18% comparativ cu trimestrul I 2023. Prima medie RCA anualizată a crescut cu 11% pentru persoanele juridice, respectiv cu 17% pentru persoanele fizice.

Valoarea despăgubirilor brute plătite de societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF a fost de 940 milioane lei în trimestrul I 2024 pentru daunele plătite pe segmentul RCA, în scădere cu 9% față de trimestrul I 2023 (1 miliard lei14). Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a aprobat suma de 352 milioane lei pentru plata daunelor RCA în primele trei luni ale anului curent, din care 346 milioane lei reprezintă plățile efectuate pentru segmentul RCA în trimestrul I 2024 ca urmare a falimentului societăților City Insurance și Euroins România.

În trimestrul I 2024, societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF au efectuat plăți în valoare de circa 940 milioane lei pentru 93.913 de dosare de daună, rezultând o daună medie de circa 10.000 lei, în scădere cu 3,5% comparativ cu perioada similară din anul precedent. Fără a lua în calcul sumele plătite de FGA, despăgubirile brute plătite pentru RCA de societățile autorizate pe plan local au scăzut cu 9%, în timp ce numărul dosarelor de daună plătite s-a redus cu 6% față de primele trei luni din 2023.

 

 

(Articol publicat în revista Flote Auto, septembrie 2024)

 

 

CITEȘTE ȘI:

 

Construcția Lotului Sărăţeni – Joseni, parte din Autostrada Unirii A8, intră în licitație

 

Cum se alege soluția telematică ideală pentru flote

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

RCA
Asigurări

Activitățile RCA și CASCO nu mai generează pierderi; Rata combinată a daunei este subunitară

Începând cu anul 2022, activitățile RCA și CASCO par să nu mai...

RCA
Asigurări

Cum explică Ministerul Finanțelor plafonarea tarifelor RCA până la finalul anului

Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul Hotărâre de Guvern, elaborat de Autoritatea de...

RCA
Asigurări

Plafonarea tarifelor RCA a fost prelungită până la sfârşitul anului

Plafonarea preţurilor la poliţele RCA va fi menţinută pentru încă trei luni,...

RCA
Asigurări

Guvernul propune prelungirea plafonării tarifelor RCA până la 31 decembrie 2024

Guvernul propune, printr-un proiect de Hotărâre publicat de Ministerul Finanţelor, prelungirea plafonării...