Advertisement

auto
Home Administrare flote Asigurări Piaţa poliţelor auto a crescut, anul trecut, la 13 miliarde de lei

Piaţa poliţelor auto a crescut, anul trecut, la 13 miliarde de lei

Valoarea primelor brute subscrise pentru asigurările auto, RCA şi Casco, s-a situat la aproximativ 13 miliarde lei în anul 2023, în creştere cu 2 miliarde de lei comparativ cu anul anterior. Din totalul subscrierilor, 72% au fost aferente asigurărilor auto obligatorii, iar 28%, asigurărilor auto facultative.

Piaţa românească de asigurări a fost şi anul trecut dependentă de asigurările auto, clasa A3 (Asigurări de mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare) şi clasa A10 (Asigurări de răspundere civilă auto, inclusiv răspunderea transportatorului) reprezentând aproximativ 76% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale şi 64% din totalul primelor brute subscrise de societăţile de asigurare autorizate de ASF în 2023. Totodată, gradul de concentrare a rămas ridicat pe ambele segmente, primele 3 societăţi de asigurare de pe piaţa Casco însumând o cotă de piaţă de 74% din perspectiva volumului de prime brute subscrise (fără sucursale), iar primele 3 societăţi de pe piaţa RCA, o cotă cumulată de 57% din total (inclusiv sucursale).

Piaţa RCA, în creştere cu 6%

Valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA de societăţile autorizate şi reglementate de ASF s-a situat la aproximativ 7,9 miliarde lei în anul 2023, potrivit Raportului ASF. Comparativ cu anul precedent, valoarea primelor brute subscrise a crescut cu aproximativ 6%. Dacă este inclusă şi activitatea derulată de sucursale, volumul primelor brute subscrise anul trecut s-a situat la aproximativ 9,3 miliarde lei.

La 31 decembrie 2023, şapte asigurători erau autorizaţi de ASF să desfăşoare activităţi de asigurare RCA: Allianz-Ţiriac Asigurări, Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group, Eazy Asigurări, Generali Romania Asigurare Reasigurare, Grawe Romania Asigurare, Groupama Asigurări şi Omniasig Vienna Insurance Group. Pe piaţa RCA din România, îşi desfăşoară activitatea în baza dreptului de stabilire şi două sucursale: Axeria IARD şi Hellas Direct. Sucursala Axeria Iard şi-a început activitatea pe piaţa RCA în cursul trimestrului IV 2021 şi a înregistrat un volum al primelor brute subscrise pentru RCA de aproximativ 789 milioane lei în anul 2023, ceea ce înseamnă 8,5% din totalul primelor brute subscrise pentru acest segment. Totdată, la finalul anului 2022, societatea Hellas Direct (HD Insurance) a intrat pe segmentul RCA din România, în baza dreptului de stabilire (FoE), iar în anul 2023 a cumulat un volum de prime brute subscrise de circa 552 milioane lei (6% din piaţa RCA).

Gradul de concentrare se menţinea ridicat pentru primii asigurători din top în anul 2023, astfel că primele 3 societăţi de asigurare cumulau aproximativ 57% din portofoliul de asigurări RCA din România. Cu toate acestea, potrivit ASF, se observă o diminuare a gradului de concentrare comparativ cu perioadele anterioare, având în vedere dinamica subscrierilor sucursalelor prezente pe piaţa locală, ce deţineau cumulat o cotă de 14,5% la finalul anului trecut.

Exprimat în unităţi anuale (pentru a ţine seama de durata diferită a poliţelor, ce pot fi încheiate pe o perioadă cuprinsă între 1 şi 12 luni), numărul de contracte RCA încheiate de societăţile autorizate de ASF în anul 2023 a fost de circa 6,5 milioane, în scădere cu 0,9% faţă de anul 2022. Dacă este luată, însă, în considerare şi activitatea sucursalelor, numărul de unităţi anuale pentru contractele RCA a fost de aproximativ 8 milioane, în creştere cu 12% comparativ cu anul anterior (inclusiv sucursale: 7,1 milioane unităţi anuale de expunere).

În anul 2023, cele mai mari ponderi au fost deţinute de poliţele cu o valabilitate de 12 luni, 86% din contractele RCA fiind încheiate pe o perioadă de 1 an.

Din perspectiva structurii portofoliilor de clienţi, ponderea contractelor încheiate cu persoane fizice la nivelul întregii pieţe a fost de aproximativ 73%.

Pe ansamblul întregii pieţe, la 31 decembrie 2023, prima medie RCA anualizată s-a situat în jurul valorii de 1.219 lei, în creştere cu 7% comparativ cu anul 2022, respectiv cu 54% faţă de 2021.

Valoarea despăgubirilor brute plătite de societăţile de asigurare autorizate şi reglementate de ASF a fost de 3,1 miliarde lei în anul 2023 pentru daunele plătite pe segmentul RCA. Fondul de Garantare a Asiguraţilor a aprobat suma de circa 794 milioane lei pentru plata daunelor RCA în 2023, din care 757 milioane lei reprezintă plăţile determinate de falimentul societăţilor City Insurance şi Euroins România. În anul 2023, societăţile de asigurare autorizate şi reglementate de ASF au efectuat plăţi în valoare de circa 3,1 miliarde lei pentru aproximativ 292 mii de dosare de daună, rezultând o daună medie de circa 10.750 lei, în creştere cu 8% comparativ cu anul precedent. Fără a lua în calcul valorile înregistrate de FGA, despăgubirile brute plătite pentru RCA au scăzut cu 7%, în timp ce numărul dosarelor de daună plătite s-a redus cu 14% faţă de anul 2022.

Din valoarea totală a despăgubirilor brute plătite de societăţile autorizate şi reglementate de ASF, cele mai mari valori au fost plătite pentru daune materiale (2,5 miliarde lei), restul (622 milioane lei) reprezentând valoarea daunelor plătite pentru vătămări corporale. Daunele plătite pentru persoane fizice au fost mai mari comparativ cu cele plătite pentru persoane juridice, atât pentru vătămările corporale, cât şi pentru daunele materiale în toate perioadele analizate.

În ceea ce priveşte daunele medii plătite pentru RCA, calculate ca raport dintre despăgubirile plătite şi numărul dosarelor de daună plătite, dauna medie plătită pentru vătămări corporale s-a situat la circa 76.741 lei şi cea plătită pentru daune materiale la 8.867 lei.

Avans de 16% pe piaţa CASCO

Pe segmentul asigurărilor auto facultative (Casco), valoarea primelor brute subscrise de societăţile autorizate şi reglementate de ASF s-a situat la aproximativ 3,5 miliarde lei, în creştere cu 16% comparativ cu anul 2022 (3,1 miliarde lei). Totodată, despăgubirile brute plătite au înregistrat o valoare de 2,2 miliarde lei în perioada analizată, un avans de 7% faţă de nivelul din anul precedent. Ca pondere în prime brute subscrise, despăgubirile brute plătite s-au situat la 62%.

Gradul de concentrare este ridicat şi pe piaţa asigurărilor auto facultative, primele 3 societăţi de asigurare însumând o cotă de piaţă de circa 74% din perspectiva volumului de prime brute subscrise.

Prima medie pentru asigurările auto facultative, calculată ca valoarea primelor brute subscrise de societăţile autorizate şi reglementate de ASF raportate la numărul de contracte încheiate în perioada de referinţă, s-a situat la 2.600 lei în anul 2023, nivel situat mult sub cel înregistrat în 2022 (3.420 lei).

Potrivit ASF, prima medie în cazul asigurărilor facultative diferă faţă de cea înregistrată pe segmentul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto, având în vedere riscurile acoperite, precum şi diferenţele dintre sumele asigurate, respectiv limitele diferite de despăgubire între cele două produse.

De asemenea, se constată diferenţe semnificative şi în ceea ce priveşte volumele înregistrate pentru cele două categorii de asigurări. Dacă numărul contractelor încheiate pentru asigurările facultative a fost de circa 1,4 milioane, numărul contractelor încheiate pentru RCA de societăţile autorizate şi reglementate de ASF a fost semnificativ mai mare, de peste 7,2 milioane, respectiv circa 6,5 milioane exprimate în unităţi anuale de expunere (anualizat) în 2023 (fără a include numărul contractelor încheiate de sucursale).

În ceea ce priveşte dauna medie pentru asigurările Casco, indicator calculat ca raportul dintre despăgubirile brute plătite şi numărul dosarelor de daună lichidate sau plătite parţial în perioada de raportare, s-a situat la o valoare de 7.580 lei în anul 2023, în creştere cu 9% faţă de perioada similară a anului precedent. Aşadar, pentru cele circa 288.000 de dosare de daună lichidate sau plătite parţial, asigurătorii au plătit, în medie, 7.580 lei/dosar.

Topul asigurătorilor RCA în funcție de cota de piaţă

1. Groupama – 26,3%
2. Allianz-Ţiriac – 20,8%
3. Grawe – 9,7%
4. Asirom – 9,3%
5. Axeria Iard – 8,5%
6. Euroins – 7%
7. Generali – 6,3%
8. Omniasig – 6%
9. HD Iinsurance – 6%

Topul asigurătorilor Casco în funcție de cota de piaţă

1. Omniasig – 30,71%
2. Groupama – 28,90%
3. Allianz-Ţiriac – 14,49%
4. Generali – 11,26%
5. Asirom – 8,42%
6. Uniqa – 3,42%
7. Allianz-Ţiriac Unit – 1,24%
8. Garanta – 0,48%
9. Grawe – 0,43%
10. Signal Iduna – 0,41%

 

(Articol publicat în revista Flote Auto, luna mai 2024)

 

 

CITEȘTE ȘI:

 

Europa și China au început negocierile privind taxele vamale pentru autovehicule

 

Telematica și reducerea costurilor cu flotele auto

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

AsigurăriFinanţare

Porsche Finance Group România, finanțator auto cu 25 de ani experiență

Porsche Finance Group (PFG), unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții...

service
AsigurăriService

Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la mai multe service-uri auto

Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la opt unități care execută reparații...

RCA
Asigurări

Piața RCA, în scădere cu 11% în trimestrul I din 2024, la 2,15 miliarde de lei

Volumul primelor brute subscrise pe segmentul RCA de societățile autorizate și reglementate...

tarifele RCA
Asigurări

Tarifele RCA rămân plafonate până la 30 septembrie 2024

Guvernul a decis prelungirea cu trei luni, până la 30 septembrie 2024,...