Advertisement

afacerile
Home Administrare flote Juridic Noile măsuri fiscale. Cum vor fi limitate cheltuielile cu autoturisme și consumul de carburați în instituțiile de stat

Noile măsuri fiscale. Cum vor fi limitate cheltuielile cu autoturisme și consumul de carburați în instituțiile de stat

În cadrul Legii privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament, sunt prevăzute noi normative care limitează cheltuielile societăților de stat cu autoturisme și consumul de carburați.

Astfel, prin noile normative, cheltuielile privind dotarea cu autovehicule și consumul de carburați pentru operatorii economici de stat sunt limitate la câte un autoturism pentru directorul general, directorul general adjunct, directorul de specialitate și directorul economic/financiar.

Totodată, pentru instituțiile de stat care numără până la 400 de persoane încadrate, parcul auto nu va depăși 4 autoturime, iar pentru cele cu peste 401 de persoane, flota va fi de maximum 8 autoturisme.

În același timp, limita maximă de consum va fi de 200 de litri/lună/autoturism. Nu se consideră depășiri la consumul de carburanți normat pe autoturism consumul care, la nivelul anului, se încadrează în limita combustibilului normat în raport cu numărul total de autoturisme aprobat fiecărei instituții.

Cu toate acestea, normativele de cheltuieli pentru dotarea cu autoturisme nu se aplică în cazul autoturismelor achiziționate din fonduri externe nerambursabile și pentru activitățile de producție, mentenanță, transport, intervenție, precum și pentru alte categorii de activități aprobate de ordonatorul principal de credite din subordinea/coordonarea/autoritatea căruia face parte operatorul economic.

Legea privind noile măsuri fiscale mai prevede că autoturismele achiziționate trebuie să aibă o capacitate cilindrică de cel mult 1.600 cm3, iar prețul nu poate depăși contravaloarea în lei a sumei de 23.000 de euro inclusiv TVA, calculată la cursul BNR din data inițierii procedurii de atribuire a contractului de achiziție. Normativul privind valoarea de achiziție a autoturismelor nu se aplică în cazul autoturismelor achiziționate din fonduri externe nerambursabile.

Societățile, societățile naționale și companiile naționale cu capital integral sau majoritar de stat precum și regiile autonome care activează în domeniul energiei electrice, al gazelor naturale și al petrolului, pot achiziționa autoturisme cu capacitate cilindrică de cel mult 1.600 cm3, al căror preț poate depăși contravaloarea în lei a sumei de 23.000 de euro inclusiv TVA, dar nu mai mare de 30.000 de euro inclusiv TVA, calculată la cursul BNR din data inițierii procedurii de atribuire a contractului de achiziție, cu aprobarea ordonatorului principal de credite sau a ministerului de resort, după caz, numai în cazuri temeinic justificate și dacă au realizat profit în anul fiscal precedent.

Societățile, societățile naționale și companiile naționale precum și regiile autonome cu capital integral sau majoritar de stat pot achiziționa, în condițiile legii, autoturisme al căror preț nu poate depăși contravaloarea în lei a sumei de 35.000 euro, inclusiv TVA, cu condiția ca achiziția acestora să fie realizată în cadrul
Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic, finanțat din Fondul pentru mediu.

Parcurile auto existente în vigoare la data intrării în vigoare a Legii privind noile măsuri fiscale se mențin. Achiziția de noi autoturisme nu se poate realiza dacă numărul de autoturisme nu se încadrează în noile normative.

Guvernul poate aproba, însă, prin memorandum și alte normative de cheltuieli privind dotarea cu autoturisme și consum de carburanți.

 

 

CITEȘTE ȘI:

China și-a păstrat prima poziție în competiția vehiculelor electrice. Studiu EY

ASF propune prelungirea HG care stabileşte tarifele de primă maxime pentru polițele RCA

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

concediere colectivă
Juridic

Obligația de informare și consultare în contextul concedierilor colective

Într-un peisaj legislativ în continuă evoluție, înțelegerea corectă a procesului de concediere...

autovehicule
Juridic

Noi norme de valorificare a autovehiculelor intrate în proprietatea privată a statului

Guvernul a modificat condiţiile privind valorificarea bunurilor intrate în proprietatea privată a...

stellantis
Juridic

Stellantis, adus în instanță de investitori. Întâi în SUA, acum în Țările de Jos

Fundația olandeză Fiat Chrysler Investors Recovery Stichting, care reprezintă investitorii din fostul...

Zonele cu Niveluri Scăzute de Emisii
Juridic

Guvernul renunță la proiectul privind Zonele cu Niveluri Scăzute de Emisii

Proiectul de hotărâre de guvern promovat de Ministerul Dezvoltării cu privire la...