Ce atitudine non-conformistă adoptă Mazda! Când toată industria merge pe motoare mici, dopate cu turbo-compresoare, japonezii cresc capacitatea cilindrică. Iar acum, au brevetat un super-hibrid cu motoare electrice dispuse în roți! Discutam despre un viitor model RX-9 într-un articol publicat acum câteva zile. Disecam atunci posibilitatea unei motorizări Skyactiv-X supraalimentată, cu 6 cilindri, de 350-450 CP. Ideea era perfect plauzibilă, cu atât mai mult cu cât șeful departamentului R&D Mazda Europe, Christian Schultze, a recunoscut că tehnologia este aplicabilă oricărei capacități cilindrice și nu a negat planurile Mazda de a dezvolta un Skyactiv-X cu cilindree mare.
Coincidență sau nu, Mazda tocmai a patentat acum câteva schițe care relevă un super-hibrid complex, cu motoare electrice în roți. Deși schițele nu arată detaliile legate de propulsia mecanică, ci numai de cea electrică, documentația prezintă un propulsor termic cu 6 cilindri, unul Wankel (ca să fie, just in case) și o schemă mecanică total atipică!
Sistemul hibrid brevetat se presupune că va fi montat pe o viitoare platformă cu propulsie pe puntea spate în format standard și tracțiune integrală opțional. Dacă viitoarea generație Mazda6 va mai apărea (dezvoltarea ei fiind încă pusă sub semnul întrebării din cauza cererii tot mai slabe a sedanurilor medii), atunci probabil că va folosi această platformă. Însă aproape sigur, aceasta va sta la baza SUV-urilor compacte medii și mari ale producătorului nipon.
Skyactiv-X vs Skyactiv-G: ce alegem?
Schițele prezintă un sistem cu motor termic în față și propulsie pe puntea spate. La vilbrochen este cuplat un motor electric sincron de 25 kW (fără volantă între cele două motoare), alimentat de o baterie de 3,5 kWh ce lucrează la o tensiune de numai 48V și este plasată central. Transmisia automată cu 8 trepte integrează diferențialul și se află pe puntea spate, deci avem un sistem transaxle atipic, cu motor față și cutie pe spate.
Pe schemă, puteți vedea alte două motoare electrice extrem de compacte dispuse în roțile din față, însă acestea nu sunt alimentate de la baterie, ci de la un super-capacitor (simbolizat CAP), care le oferă pentru o scurtă perioadă de timp curent la o tensiune ridicată. Iar asta înseamnă că pot alimenta motoare puternice cu curent de intensitate scăzută, făcând uz de tensiunea mare (P=UxI).
Mazda CX-30, sau Toyota C-HR?
Chiar dacă se descarcă repede, capacitorii au avantajul că recuperează energia irosită la decelerări la fel de rapid. Tehnologia este asemănătoare cu cea de pe Porsche Taycan, unde intensitatea scăzută a curentului a permis adoptarea cablurilor de alimentare mai subțiri, scăzând greutatea totală a mașinii. Mai important pentru Mazda, aceasta scade masa care apasă pe puntea față, deci echilibrează mai bine masele pe punți (nu uitați de cutia dispusă pe puntea spate).
În concluzie, avem un sistem super-hibrid cu propulsie pe spate și cu asistență electrică de scurtă durată pe roțile din față, care intră în scenă la accelerările puternice și la pierderea aderenței fără a induce pierderi în transmisie și fără a folosi un acumulator.
Comentați?