Advertisement

RCA
Home Administrare flote Juridic Lipsa RCA va duce automat la suspendarea înmatriculării vehiculului. Proiect MAI

Lipsa RCA va duce automat la suspendarea înmatriculării vehiculului. Proiect MAI

O propunere de modificare a OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice (Codul Rutier), inițiată de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), prevede suspendarea înmatriculării autovehiculului în situaţia lipsei asigurării obligatorii de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de circulaţie (RCA). În plus, dacă în decurs de 3 ani, polița nu este reînnoită, vehiculul va fi radiat.

Ministerul Afacerilor Interne a supus dezbaterii publice un pachet legislativ prin care se propun măsuri de consolidare a legislației pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului, de siguranţă rutieră şi de combatere a infracţionalităţii, în special privind traficul de droguri şi substanţe psihoactive.

Printre modificările propuse se numără și cea privind suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului în lipsa RCA.

Concret, la articolul 11, aliniatul (45), se modifică și va avea următorul cuprins:
„(45) Suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului intervine și în următoarele cazuri:
a) la data expirării sau, după caz, a anulării inspecției tehnice periodice și încetează la data la care vehiculul trece o nouă inspecție tehnică periodică;
b) la data încetării valabilității asigurării obligatorii pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terților prin accidente de circulație, situație în care suspendarea încetează la data începerii valabilității unui nou contract de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie.

Având în vedere reglementarea noului caz de suspendare a înmatriculării, Poliția rutieră va primi acces la Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate și la datele referitoare la încheierea asigurării obligatorii de răspundere civilă auto pentru vehiculele înmatriculate.

Astfel, aliniatul (47) se modifică și va avea următorul cuprins:
(47) Înregistrarea suspendării înmatriculării potrivit alin. (46) în cazurile prevăzute la alin. (45), precum și încetarea acesteia se realizează pe baza datelor referitoare la inspecția tehnică periodică a vehiculului și a datelor referitoare la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, comunicate Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări de către Registrul Auto Român, respectiv de către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România, în condiții stabilite prin protocol.

De asemenea, se instituie posibilitatea de verificare a situației înmatriculării unui vehicul, alta decât cea prin intermediul aplicației informatice realizată și gestionată de către Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări, și anume prin utilizarea de servicii de comunicații electronice,

Drept urmare, aliniatul (48) se modifică și va avea următorul cuprins:
(48) În scopul verificării efectuării inspecției tehnice periodice a vehiculului, a încheierii asigurării obligatorii de răspundere civilă auto pentru vehiculele înmatriculate, respectiv a valabilității acestora, poliția rutieră are drept de acces pentru consultarea Registrului național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate, în condițiile stabilite prin protocolul încheiat între Inspectoratul General al Poliției Române și Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări.

Totodată, se are în vedere crearea temeiului legal pentru încheierea unui protocol între Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări și Registrul Auto Român, respectiv Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România, în vederea verificărilor efectuării inspecției tehnice periodice și a asigurării obligatorii de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, respectiv a valabilității
acestora.

Pentru aceasta, aliniatul (49) se modifică și va avea următorul cuprins:
(49) Verificarea situației înmatriculării unui vehicul, precum și motivul suspendării acesteia sunt puse la dispoziția publicului, în mod gratuit, prin accesarea unei aplicații informatice realizată și gestionată de către Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări, prin intermediul unui serviciu on-line, disponibil pe pagina proprie de internet, precum și, după caz, prin utilizarea de servicii de comunicații electronice, așa cum acestea sunt definite la art. 4 alin. (1) pct. 9 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice.

Se mai prevede actualizarea Registrului național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate cu datele referitoare la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, pe baza informațiilor transmise de Registrul Auto Român și Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România.

Drept urmare, aliniatele (7) și (15) se modifică și var avea următorul cuprins:
(7) Cu ocazia realizării oricărei operațiuni privind înmatricularea unui vehicul, verificarea efectuării inspecției tehnice periodice și a asigurării obligatorii de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, respectiv a valabilității acestora, se poate face și pe cale informatică, în condițiile stabilite prin protocol încheiat între Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări și Registrul Auto Român, respectiv Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România

(15) Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate se actualizează pe baza datelor furnizate în sistem informatizat de către Registrul Auto Român și Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România, referitoare la inspecția tehnică periodică a vehiculelor și la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, după caz. Transmiterea datelor se face cu titlu gratuit.”

Pe de altă parte, se introduc a două noi situații de radiere din evidență a unui vehicul, din oficiu, de către autoritatea care a efectuat înmatricularea.

Drept urmare, la articolul 17 alineatul (5), după litera d) se introduc două noi litere, lit. e) și f), cu următorul cuprins:
„e) în cazul în care suspendarea înmatriculării vehiculului prevăzută la art. 11 alin. (43) a operat pentru o perioadă neîntreruptă de 9 luni;
f) în cazul în care suspendarea înmatriculării vehiculului prevăzută la art. 11 alin. (45) a operat pentru o perioadă neîntreruptă de 3 ani”

Proiectul de modificare a Codului Rutier prevede ca informarea privind radierea vehiculului să fie transmisă și proprietarului înscris în ultima notificare a organului fiscal care operează scoaterea vehiculului din evidenţa fiscală a fostului proprietar.

Astfel, alin. (6) al art. 17, se modifică și va avea următorul cuprins:
„(6) În termen de 30 de zile de la data radierii vehiculului în condițiile prevăzute la alin. (5), autoritatea competentă informează titularul certificatului de înmatriculare, respectiv proprietarul înscris în ultima notificare a organului fiscal, realizată potrivit art. 11 alin. (41), cu privire la efectuarea acestei operațiuni.”

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Comerciale electrice. Stellantis, Ford și VW beneficiază de trendul electrificării

Ministrul Finanțelor: Tarifele RCA pot deveni prohibitiv de mari pentru șoferii cu venituri mai mici

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

concediere colectivă
Juridic

Obligația de informare și consultare în contextul concedierilor colective

Într-un peisaj legislativ în continuă evoluție, înțelegerea corectă a procesului de concediere...

autovehicule
Juridic

Noi norme de valorificare a autovehiculelor intrate în proprietatea privată a statului

Guvernul a modificat condiţiile privind valorificarea bunurilor intrate în proprietatea privată a...

stellantis
Juridic

Stellantis, adus în instanță de investitori. Întâi în SUA, acum în Țările de Jos

Fundația olandeză Fiat Chrysler Investors Recovery Stichting, care reprezintă investitorii din fostul...

Zonele cu Niveluri Scăzute de Emisii
Juridic

Guvernul renunță la proiectul privind Zonele cu Niveluri Scăzute de Emisii

Proiectul de hotărâre de guvern promovat de Ministerul Dezvoltării cu privire la...