Advertisement

Beba-Veche
Home Transporturi Guvernul va analiza deschiderea unui punct vamal la Beba-Veche

Guvernul va analiza deschiderea unui punct vamal la Beba-Veche

Deşi a dat aviz negativ proiectului de lege pentru deschiderea unui punct de trecere a frontierei cu Ungaria, la Beba-Veche, Guvernul Orban ia, totuşi, în calcul această posibilitate.

Anul trecut, patru parlamentari au iniţiat un proiect de lege care prevedea „demararea de către Guvernul României a tratativelor diplomatice pentru încheierea unui acord cu Republica Ungaria privind deschiderea punctului internaţional de trecerea frontierei Beba-Veche (România) – Kubekhaza (Ungaria)”.

În motivarea demersului, parlamentarii enumerau nu mai puţin de 9 considerente:

1. Numeroasele solicitări ale membrilor comunităţilor din localităţile limitrofe frontierei din România, Ungaria şi Serbia, mulţi înrudiţi, dar despărţiţi în mod artificial de traseul fizic al frontierei.

2. Facilitarea şi intensificarea schimburilor economice, culturale, educative şi sportive între România, Ungaria şi Serbia, dar şi păstrarea identităţii naţionale a minorităţilor etnice româneşti, sârbeşti şi maghiare care trăiesc în zonă. În prezent, pentru a ajunge de la Beba Veche la Szeged, cel mai important oraş maghiar din regiune, trebuie parcurşi 85 de kilometri, prin noul punct de trecere a frontierei distanţa reducându-se la 22 de kilometri.

3. O mai bună colaborare şi coordonare între autorităţile locale din cele trei ţări (România, Ungaria şi Serbia) în vederea derulării de proiecte comune, cu implicaţii deosebite în domeniul economic şi socio-cultural. De asemenea, se asigură o accesare mai uşoară a fondurilor europene disponibile pentru dezvoltarea regională.

4. Supravegherea mai bună a frontierei de stat a României, aspect foarte important în condiţiile creşterii permanente a presiunii fenomenului migraţionist.

5. Funcţionarea noului punct de trecere a frontierei poate constitui un factor descurajator al traficului ilegal de orice fel.

6. Susţinerea obiectivelor înscrise în Strategia de dezvoltare a euro-regiunii DKMT( Dunăre-Criş­Mureş-Tisa), care cuprinde judeţe din România (Timiş, Arad, Caraş-Severin, Hunedoara), Ungaria (Csongrad, Bacs-Kiskum, Bekes) şi provincia autonomă Vojyodina din Serbia.

7. Asigurarea unei mai bune gestionări a situaţiilor de urgenţă din regiune, experienţa anilor trecuţi confirmând necesitatea unor asemenea eforturi administrative conjugate.

8. Facilitarea unui flux constant de cetăţeni între localităţile de pe ambele părţi ale frontierei care să contribuie la creşterea calităţii vieţii din regiune prin stabilirea de noi relaţii economice şi reducerea deficitului de forţă de muncă existent în partea românească a regiunii.

9. Realizarea unei legături cu punctul de trecerea frontierei, existent deja, dintre localitatea Kubekhaza din Ungaria şi Rabe-Maidan din Serbia, realizat prin „Proiectul de cooperare transfrontalier Ungaria-Serbia”, în valoare de 5.000.000 euro.

Potrivit parlamentarilor, pentru realizarea punctului de trecere a frontierei ls Beba-Veche ar fi necesare următoarele investiţii:

  • Prelungirea cu aproximativ 200 de metri a drumului care leagă localitatea Beba Veche de frontiera de stat şi trecerea acestuia în categoria drumurilor naţionale, prin preluarea lui în administrarea CNAIR. În prezent, acest drum face parte din DJ 682, sector Dudeştii Vechi – Cheglevici – Cherestur – Beba Veche – frontieră, cu o lungime de 24,5 km, întreaga lungime având îmbracaminte asfaltică, lăţimea medie a benzilor de rulare fiind de 6 metri;
  • Construirea efectivă a punctului de trecere a frontierei, existând teren disponibil în proprietatea comunei Beba Veche;
  • Începerea de tratative diplomatice între ministerul de externe din România şi ministerul de externe din Ungaria;
  • Suplimentarea statului de funcţii din cadrul sectorului de poliţie de frontieră Sânnicolau Mare cu personalul necesar funcţionării noului punct de trecere a frontierei.

Singura problemă a proiectului a fost, din păcate, însăşi conţinutul său.

Şi asta pentru că, pe de o parte, în cazul deschiderii punctelor de trecerea frontierei, competenţa de demarare a procedurii şi încheiere a documentului de cooperare aparţine Ministerului Afacerilor Externe, iar pe de alta, deschiderea de
noi puncte de trecere sau închiderea temporară ori definitivă a celor existente se face prin hotărâre a Guvernului.

În aceste condiţii, Guvernul, în punctul de vedere transmis Senatului, a comunicat că nu susţine iniţiativa legislativă.

Cu toate acestea, a promis că, „având în vedere interesul care rezultă din iniţiativa legislativă privind deschiderea unui noi punct de trecere între localităţile Beba-Veche şi Kubekhaza, Ministerul Afacerilor Externe intenţionează întreprinderea demersurilor uzuale, conform normelor aplicabile şi practicii curente, în vederea consultării autorităţilor competente cu privire la iniţiativa încheierii unui acord cu partea ungară în
acest sens”.

 

CITEŞTE ŞI:

Băncile au amânat ratele la credite pentru 152.000 de clienţi

Comisia Europeană va pompa miliarde de euro în industria auto. Cea „verde”

Producţia auto în România, în scădere cu aproape 63%

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Afacerile din transporturi
Transporturi

Afacerile din transporturi au scăzut cu 5,7% în primul semestru din 2024

În primele șase luni din acest an, faţă de perioada corespunzătoare din...

Marele Bazar de la Istanbul
Transporturi

Destinații de vacanță: Marele Bazar de la Istanbul

Un patrimoniu cultural deosebit de important, Marele Bazar de la Istanbul are...

afacerile din transporturi
Transporturi

Afacerile din transporturi au scăzut cu 4,6% în primele 5 luni din 2024

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a...

motorină
CarburanţiTransporturi

Pentru transportatori, subvenția destinată accizei la motorină crește la 20 de bani/litru

În ședința de Executivului de miercuri, a fost aprobată Hotărârea de Guvern...