Comisia Europeană consideră că aplicarea Legii salariului minim tuturor operaţiunilor de transport de pe teritoriul german restricţionează libertatea de a oferi servicii şi de a asigura libera circulaţie a produselor.
„Aplicarea acestor măsuri pentru operaţiuni internaţionale sau pentru cele de trazit nu poate fi justificată, creând bariere administrative disproporţionate care împiedică funcţionarea corespunzătoare a pieţei comune. Comisia Europeană consideră că sunt disponibile măsuri proporţionate pentru asigurarea protecţiei sociale a angajaţilor şi pentru garantarea concurenţei corecte, permiţând şi circulaţia liberă a serviciilor şi bunurilor”, se precizează într-un comunicat oficial al Comisiei Europene.
Comisia Europeană a trimis o scrisoare oficială de înştiinţare, acesta fiind primul pas în cadrul procedurii de sancţionare pentru presupusa încălcare a reglementărilor comunitare (infringement).
Guvernul de la Berlin va avea la dispoziţie două luni pentru a răspunde argumentelor Comisiei Europene.
Germania este a 22-a ţară membră a Uniunii Europene care introduce salariul minim în domeniul transporturilor. Legea a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2015, salariul minim fiind de 8,5 euro pe oră. Problema este că legea se aplică şi companiilor din afara Germaniei care oferă servicii pe teritoriul german.
A apărut numărul 109 al revistei FLOTE AUTO, aprilie 2025, cu un...
•Flote Auto23 aprilie 2025DKV Mobility, o platformă de top pentru servicii internaționale de mobilitate, are...
•Răzvan Codorean9 aprilie 2025DKV Mobility, platformă de top pentru servicii internaționale de mobilitate, face un...
•Răzvan Codorean2 aprilie 2025Esențial și Cool, smartphone-ul creează o legătură permanentă între utilizator și marca...
•Răzvan Codorean31 martie 2025
Comentați?