Flotele IMM în leasing operaţional

Carduri de combustibil, asigurări CASCO şi RCA sau managementul anvelopelor. Ford Fiesta, Dacia Logan sau chiar Volvo XC 60. Toate acestea sunt doar câteva dintre preferinţele IMM-urile incluse în contractele de leasing operaţional.Deşi sectorul IMM a început să opteze doar în ultimi ani pentru externalizarea deţinerii şi administrării parcului auto, în contractele de leasing operaţional se conturează deja anumite opţiuni pentru servicii şi modele, dictate, fără doar şi poate, de nevoia de optimizare a costurilor.

Oferte adaptate pentru durată şi kilometraj

Potrivit lui Radu Manea, directorul Porsche Mobility, Divizia Fleet Management din cadrul Porsche Finance Group, cele mai accesate servicii sunt asigurările CASCO şi RCA, întreţinerea, urmate de managementul anvelopelor şi cel al combustibilului.

radu-manea-floteauto„Acesta este şi motivul pentru care am introdus servicii cum sunt întreţinerea şi managementul anvelopelor ori cel al combustibilului şi în segmentul de retail – ele acoperă lucrări şi costuri inerente utilizării maşinii, costuri cu care orice utilizator se confruntă şi pe care în special companiile ar dori să le ţină sub observaţie, să le controleze foarte bine, astfel încât să nu le afecteze bugetele”, subliniază Radu Manea, directorul Porsche Mobility.

În plus, acesta subliniază că avantajul în cazul leasingului operaţional este că fiecare client beneficiază de o ofertă adaptată – durata contractului şi rulajul anual, ambele criterii importante în calculul costului lunar.

În ceea ce priveşte o posibilă daunalitate mai ridicată în cazul IMM-urilor comparativ cu marile companii, directorul Porsche Mobility spune că nu există niciuna. „Noi gestionăm acest aspect unitar pentru clienţii-companii şi oferim acelaşi tip de consiliere şi recomandări tuturor. Fiecare client decide pentru sine ce măsură de scădere a daunalităţii i se potriveşte, îl interesează şi doreşte să aplice”, precizează acesta.

De altfel, şi selecţia maşinilor, a modelelor şi echipărilor depinde de la client la client şi ţine în special cont de scopul în care va fi folosită maşina. Topul preferinţelor este dominat de mărcile concernului, respectiv Volkswagen, Skoda şi Volkswagen Autovehicule Comerciale.

În ceea ce priveşte sistemele telematice, Radu Manea consideră că acestea câştigă tot mai mult teren, fie măcar şi la nivel de informare şi interes, însă rămâne de văzut în ce măsură şi cu ce viteză vor fi acestea integrate în număr foarte mare pe maşini. Să fie IMM-urile mai reactive la noua tehnologie decât societăţile de talie mare? Directorul Porsche Mobility are o altă explicaţie: „Cred că, de fapt, nu ţine atât de deschiderea efectivă la noile tehnologii şi la dorinţa de adopţie a acestora, cât de faptul că întotdeauna unei companii mai mici, cu o structură mai zveltă, mai flexibilă şi poate mai puţin încorsetată de proceduri, fluxuri şi parcursuri decizionale foarte lungi, îi va fi mai uşor să se adapteze la nou, îşi va permite să testeze chiar cu riscul unui rezultat nedorit, decât o companie mare, cu zeci sau sute de maşini în flotă”, explică acesta.

Dotări cu minim de siguranţă şi confort

Pentru Business Lease România, cele mai căutate servicii de administrare de către IMM-uri sunt managementul flotei, cardurile de combustibil, asistenţa rutieră, maşina de înlocuire.

“Recomandăm cardurile de combustibil pentru un control mai bun asupra alimentărilor – se setează limite lunare per card – şi discount-uri faţă de preţul per litru de la staţii. În funcţie de comportamentul utilizatorilor, cursurile de conducere defensivă sunt întotdeauna binevenite”, punctează Philip Aarsman, Managing Director Business Lease România.

Pe de altă parte, acesta adaugă şi faptul că, în cazul flotei administrate de compania pe care o conduce, cea mai populară combinaţie de perioadă şi rulaj este 48 luni cu 30.000 km pe an.

Sunt, oare, IMM-urile clienţi pretenţioşi? Nici pe departe, afirmă Philip Aarsman. „Flotele IMM-urilor sunt de obicei multimarcă, user-chooser (alegerea maşinii de către utilizator, n.red.), iar IMM-urile îşi doresc acele dotări care să le ofere minimul de siguranţă şi confort. Din punctul acesta de vedere, IMM-urile nu sunt clienţi pretenţioşi şi nici nu îşi doresc maşini «speciale»”, precizează acesta.

Din punctul său de vedere, societăţile mici şi mijlocii aleg maşini standard din clasa medie. În flota Business Lease România, topul este format din Ford Fiesta, Dacia Logan şi Hyundai i20, deşi antreprenorii si managerii aleg maşini mai scumpe, ca de exemplu Audi A4, Volkswagen Passat, Volvo XC 60.

Pe toate autoturismele din flota Business Lease sunt montate module de mentenanţă, care actualizează rulajul, consumul de combustibil şi erorile de bord. Rămâne însă la latitudinea clientului dacă doreşte sau nu şi funcţie GPS.

Philip-Aarsman-floteauto”De la începutul acestui an, toate automobilele noastre noi sunt echipate cu un dispozitiv care furnizează informaţii online despre kilometraj, consum de carburant şi informaţii despre starea tehnică a maşinii, date pe care în mod normal şoferul le poate vedea pe bord. Aceste informaţii ne permit executarea task-urilor într-un mod eficient şi proactiv, dar şi direcţionarea activităţilor de mentenanţă către partenerii noştri, asigurând optimizarea costurilor şi a calităţii. Prin intermediul unor servicii online clienţii noştri şi utilizatorii de maşini primesc aceste informaţii actualizate zilnic despre maşinile lor şi despre consumul de combustibil, pentru a gestiona şi a reduce costurile totale de mobilitate”, explică Philip Aarsman, Managing Directorul Business Lease România.

În plus, acesta mai spune că nici din punctul de vedere al daunalităţii, segmentul întreprinderilor mici şi mijlocii nu iese în evidenţă în mod special. „Daunalitatea nu este influenţată de tipul companiei, ci mai degrabă de interesul pe care compania, ca şi angajator, îl acordă acestui aspect. Norocul nostru este că marea majoritate a clienţilor sunt receptivi şi aplică recomandările noastre, recomandări care au ca efect reducerea daunalităţii”, explică Managing Directorul Business Lease România.

Servicii similare sectorului corporate

Pentru Frédéric Banco, directorul general al ALD Automotive, pachetul de leasing operaţional full-service (cu toate serviciile incluse) reprezintă cea mai bună opţiune pentru o companie din sectorul IMM, deoarece va beneficia de serviciile oferite şi clienţilor corporate. Iar, în acest caz, recomandă contractele care se derulează pe o perioadă de 4 ani.

Frederic-Banco-ald-automotive-floteauto„Clienţii au astfel o idee clară asupra valorii lunare a chiriei, stabilită la o rată fixă, nu plătesc avans pentru maşina pe care şi-o doresc, iar toate problemele ulterioare de întreţinere sunt gestionate de ALD Automotive. Pentru că maşinile nu se află în proprietatea companiilor, acestea nu sunt înregistrate ca active în bilanţul contabil, ceea ce înseamnă economii semnificative de costuri”, subliniază Frédéric Banco, directorul general al ALD Automotive.

În general, la ALD Automotive, un contract de leasing operaţional fără avans este încheiat pentru orice marcă şi orice model de autovehicul până la 3,5 t, pe o perioadă minimă de 12 luni şi o perioadă maximă de 57 luni, perioada recomandată fiind de 48 luni, cu un kilometraj predefinit de maxim 200.000 km pe toata durata contractului, plus serviciile de administrare selectate.

Flotele clienţilor noştri IMM pornesc de la o singură maşină, dar pot ajunge şi până la 30-40 de maşini. Aceştia optează pe de-o parte pentru maşini premium pentru managementul companiei, dar aleg şi masini din clase mai mici, în general destinate oamenilor de vânzări”, conchide Frédéric Banco, directorul general ALD Automotive.

Cele mai utilizate servicii incluse în contractele de leasing operaţional

  • Cardurile de combustibil;
  • Asigurările CASCO şi RCA;
  • Întreţinere;
  • Managementul anvelopelor;
  • Asistenţa rutieră;
  • Maşina de înlocuire.

 

(Articol publicat în revista Flote auto iulie-august 2017, Suplimentul „Flote pentru IMM”)

 

Adaugati comentariu