Advertisement

camera video
Home Administrare flote Gadgets și High-Tech Cu camera auto DVR în Europa: ce spune legea fiecărei țări?

Cu camera auto DVR în Europa: ce spune legea fiecărei țări?

Dacă tot e sezonul concediilor, poate vrei să afli dacă poți să-ți montezi camera auto DVR pe drumurile pe care le faci în Europa. Iată ce spune legislația fiecărei țări!

Nu e la fel ca în cazul detectoarelor radar, extrem de clar legiferate în toate țările europene. Nu. Camera auto DVR are un statut mai degrabă incert în anumite țări europene. Ne vom ocupa de fiecare țară în parte, ca tu să știi unde poți s-o folosești și unde nu.

Austria

Până de curând, chiar și cu camera oprită primeai o amendă frumușică. Deci trebuia s-o lași acasă. Acum, însă, legea e atipic de ambiguă pentru o țară germanică, și spune așa: toate camerele fixe care filmează spațiul public trebuie autorizate de către organele statului. O cameră auto DVR e fixă, pentru că stă pe parbriz, sau mobilă, pentru că mașina se deplasează? OAMTC, ACR-ul din Austria, zice că legea nu se aplică și dash cam-urilor. Doar că nu ai voie să publici filmarea, pentru că, dacă oamenii sau plăcuțele de înmatriculare pot fi identificate, plătești o amendă de până la 10.000 euro, care o să-ți ruineze concediul.

Belgia

Aici poți filma cât vrei, doar să nu publici pe rețelele de socializare clipul. Poți să și folosești filmul în instanță, dar trebuie să-i anunți înainte pe cei implicați în incident.

Elveția

Complicată legea în țara cantoanelor. Poți să folosești camera DVR, dar doar cu un motiv legal, deci nu ca să-ți înregistrezi călătoriile prin munți. Trebuie musai să pornești camera înainte de un accident. Hilar, nu? Apoi, toți cei care apar în clip trebuie să știe că-i filmezi. Stai, ce?!? O să ai mult de căutat… Mai bine lași camera acasă și povestești prin viu grai.

Franța

Aici poți să filmezi ce vrei (păi nu-s francezii frații noștri?), atâta vreme cât amplasarea camerei nu-ți obstrucționează vizibilitatea. Mai mult, poți folosi filmarea și ca dovadă, dacă i-o înmânezi polițistului.

Germania

Poți să filmezi, să publici, să faci ce-ți dorești, atâta vreme cât fețele persoanelor și plăcuțele de înmatriculare nu sunt vizibile.

Grecia

Aici poți s-o folosești legal, dar numai ca să te uiți mai târziu la filme. E ilegal să le publici și nu poți să le folosești ca să-ți dovedești nevinovăția în trafic. Doar în cazul în care cineva este acuzat de crimă, iar tu ai prins momentul ”pe peliculă”. Ceea ce nu-ți dorim.

camera auto DVR

Luxemburg

Scoate camera de pe parbriz la vamă, pentru că e legal s-o ții în mașină, dar nu s-o folosești ca să filmezi.

Polonia

Aici poți să filmezi, poți și să publici, dar cu condiția să nu se vadă fețele și numerele de înmatriculare.

Portugalia

Aici e simplu: n-ai voie cu cameră DVR! Nici pe parbriz, nici în torpedo, nici în portbagaj! Deci, dacă vii din Spania, unde camerele sunt permise, arunc-o la vamă! Eu chiar am filmat în Portugalia fără să știu că legea îmi interzice…

Slovacia

Aici poți să filmezi ”la liber” și poți să publici filmul pe net, atâta vreme cât nu ataci dreptul la intimitate al celorlalți. Deci, dacă apare o șoferiță în timp ce se machează la semafor, ai putea fi tras la răspundere. Iar poliția te poate trage pe dreapta ca să verifice dacă DVR-ul nu-ți obstrucționează vizibilitatea.

Ucraina

Poți filma, poți folosi ca probă în instanță, poți publica, dar în ultimul caz ai grijă să nu se vadă numerele de înmatriculare și fețele. Deși, la câte filme cu accidente din Ucraina sunt pe youtube, cu tot cu fețe și plăcuțe de înmatriculare, legea are caracter facultativ.

Ungaria

Zona crepusculară: poți folosi camera auto DVR doar pentru uz personal. Adică cum? Stai, n-am terminat: filmul trebuie să fie low-resolution și cu o rată de refresh, citez, ”slabă”, iar în 5 zile lucrătoare trebuie șters de pe card. Clar?

Restul Europei nu interzice camera auto DVR

În rest, poți merge fără griji cu camera pe bord și s-o folosești la filmare. Tări precum Albania, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Muntenegru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda Georgia, Croația, Italia, Irlanda, Islanda, Lituania, Letonia. Macedonia, Malta, Moldova, Norvegia, Olanda, Regatul Unit, România, Slovenia, Serbia, Spania și Turcia nu interzic nici filmarea, nici publicarea imaginilor.

Dash cam pe alte continente

În Asia nu există restricții legate de camerele DVR. Nici în America de Nord, unde, însă, trebuie să verifici dacă este legală amplasarea ei pe parbriz. În unele state din SUA, precum Texas și New York, nu ai voie să montezi pe parbriz nimic ”opac”. În Australia e legal să folosești camera DVR, și chiar e încurajată folosirea filmării în ajutorul poliției și al companiilor de asigurări.

via Skoda

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Angel Eyes
Gadgets și High-Tech

Angel Eyes vs. faruri standard pe BMW E46: Avantaje și dezavantaje

BMW E46, un model apreciat atât de entuziaștii auto, cât și de...

Inteligența Artificială
Gadgets și High-Tech

Cum va transforma Inteligența Artificială industria auto

Inteligența Artificială (AI) schimbă lumea. Aceasta include și industria auto, potrivit consultanților...

cazinou
Gadgets și High-Tech

Șansele de la cazinou vs șansele de la pariurile sportive

Șansele de la cazinou vs șansele de la pariurile sportive. În labirintul...

Continental
Gadgets și High-Tech

Inovație mondială de la Continental. Gardianul infailibil

Împreună cu partenerul său trinamiX, Continental prezintă o inovație mondială: ecranul de...