Staţiile radio şi-au dovedit calităţile în decursul timpului, în prezent jucând şi un rol de prevenţie şi securitate rutieră, un partener de drum pe care te poţi baza.
Dacă sunteţi un şofer care parcurge frecvent drumuri lungi pe teritoriul ţării sau în afara ei, cu siguranţă aţi auzit câte ceva despre staţiile radio. Aceste dispozitive, folosite de mai bine de 35 de ani de către şoferii de camioane, au devenit un mijloc de comunicare cunoscut şi în rândul celor de autoturisme.
În anii ’60 staţiile radio erau utilizate cu preponderenţă de către micii afacerişti care activau în diverse servicii, acestea câştigând în popularitate la începutul anilor ’70 odată cu marea criza a petrolului din SUA, atunci când a fost impusă limitarea de viteza la 55 mile pe oră. Şoferii profesionişti au devenit astfel interesaţi de o modalitate prin care să se poată informa cu privire la disponibilitatea combustibilului în staţiile de benzină şi de existenţa echipajelor de poliţie care supravegheau respectarea limitării recent introduse.
În prezent, deşi există şi alte opţiuni în ceea ce priveşte obţinerea de informaţii din trafic, reprezentate prin diferitele aplicaţii destinate telefoanelor mobile, staţiile radio reprezintă cea mai rapidă modalitate de a obţine informaţii actuale şi chiar suplimentare celor oferite de aplicaţiile mobile.
Un alt avantaj în acest sens, este că staţia radio nu se conectează într-o reţea celulară existentă, fiind autonomă prin definiţie, şi nu sunt necesare taxe suplimentare de conectare.
Printr-o simplă întrebare puteţi afla ce fel de obstacole sunt pe traseul pe care îl aveţi de parcurs, informaţii legate de starea vremii, ba chiar şi locuri de cazare sau de servit masa.
Cel mai frecvent folosită pentru cunoaşterea poziţiei radarelor, staţia se dovedeşte a fi totodată şi un dipozitiv de prevenţie şi securitate rutieră. Spre exemplu, utilizarea în momentul condusului pe timp de noapte aduce avantajul cunoaşterii obstacolelor în condiţii de vizibilitate redusă. În mod similar, în condiţii meteo extreme pot fi evitate blocajele şi aşteptările interminabile prin alegerea unor rute alternative sau schimbarea orarului deplasării.
Pe piaţa din România sunt comercializate mai multe modele de staţii acestea putând fi împarţite în două categorii principale: staţiile mobile, care se instalează şi rămân montate pe maşina, şi staţii portabile care pot fi utilizate în maşina sau în afara acesteia cu antena proprie. Pentru a explora cele mai bune performanţe ale echipamentului lor, şoferii profesionişti folosesc, de regula, o staţie mobilă în detrimentul celei portabile.
Aşa cum probabil este cunoscut utilizatorilor de radio CB, în România se foloseşte aproape exclusiv modul FM. Cu toate ca AM-ul permite comunicarea pe distanţe mai lungi, FM-ul permite o legătură radio mai clară dar pe o distanţă mai scurtă.
Canalul 22 este cel mai utilizat în România pentru informaţii legate de trafic
Preţuri staţii (cu TVA inclus):
- President Teddy – 360 Lei
- President Truman – 450 lei
- President Harry III – 600 Lei
- President Johnson II – 780 Lei
- President Jackson II – 1300 Lei
(Articol publicat în revista AutoExpert Flote, luna noiembrie 2013)
Comentați?