Advertisement

Drumul Expres Ploieşti - Găeşti
Home Administrare flote Asigurări Comisia Europeană cere României să-şi alinieze legislaţia RCA

Comisia Europeană cere României să-şi alinieze legislaţia RCA

Comisia Europeană (CE) a decis joi să trimită României un aviz motivat pentru că nu şi-a aliniat legislaţia privind RCA la normele UE (Directiva Solvabilitate II sau Directiva 2009/138/CE şi Directiva privind asigurarea auto, Directiva 2009/103/CE), a anunţat Executivul comunitar.

Potrivit Comisiei Europene, normele naţionale actuale din România impun o obligaţie de notificare prealabilă a oricărei intenţii de modificare a primelor, precum şi o serie de limitări ale modalităţilor de calculare a primelor de către asiguratori. Comisia a considerat că aceste obligaţii contravin Directivei Solvabilitate II, astfel cum a fost interpretată de jurisprudenţa Curţii referitoare la principiul libertăţii tarifelor.

CE mai notează că legislaţia naţională în cauză obligă, de asemenea, asiguratorii să emită, pentru anumite categorii de vehicule, o poliţă valabilă numai pe teritoriul României.

În opinia Comisiei, aceste norme contravin Directivei privind asigurarea auto, prin care se cere ca poliţele de asigurare de răspundere civilă auto să acopere întregul teritoriu al UE pe baza unei prime de asigurare unice, informează Executivul comunitar.

În absenţa unui răspuns satisfăcător din partea autorităţilor române în termen de două luni, Comisia poate trimite cazul în faţa Curţii de Justiţie a UE.

Procedura de infringement este declanşată de către Comisie împotriva statelor ce nu îşi respectă obligaţiile comunitare. Declanşarea acesteia poate fi provocată în trei cazuri:

a) Omiterea notificării actelor normative naţionale care transpun şi implementează directivele – statele membre au obligaţia de a notifica legislaţia de transpunere şi pe cea care asigură implementarea;

b) Neconformarea legislaţiei naţionale la cerinţele normelor comunitare – aceasta înseamnă că legislaţia internă trebuie să se afle în deplină concordanţă cu cerinţele Uniunii;

c) Aplicarea necorespunzătoare a actelor normative comunitare – statele membre au, de asemenea, obligaţia de a asigura aplicarea dispoziţiilor comunitare.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

carte verde
AsigurăriMacroeconomieMiscellanea

Documentele Carte Verde, valabile şi pe suport de hârtie, şi în format PDF

Documentele internaționale de asigurare Carte Verde, care se vor emite cu valabilitate...

asigurarea auto
Asigurări

România poate ajunge la Curtea de Justiţie a UE pentru netranspunerea integrală a Directivei privind asigurarea auto

Comisia Europeană a decis, joi, să trimită avize motivate Bulgariei, Spaniei, Letoniei,...

RCA
Asigurări

Activitățile RCA și CASCO nu mai generează pierderi; Rata combinată a daunei este subunitară

Începând cu anul 2022, activitățile RCA și CASCO par să nu mai...

Plafonarea tarifelor RCA
Asigurări

Piața RCA a început să scadă, odată cu dispariția polițelor Euroins

Piața asigurărilor auto obligatorii (RCA) a fost în scădere în primul trimestru...