Advertisement

Best Electric Car in Romania
Home Piaţa auto Flotă verde Best Electric Car in Romania

Best Electric Car in Romania

Piața mașinilor electrice crește și la fel o face și competiția Best Electric Car in Romania. O dovedește faptul că ediția din acest an, cea de-a patra, a fost cea mai complexă, motiv pentru care desemnarea laureaților n-a fost deloc floare la ureche. Marele câștigător este Renault Scenic E-Tech, dar lista trofeelor este mult mai lungă. O găsiți, alături de toate detaliile relevante ale concursului, în paginile care urmează.

7 finaliste, un test de aproximativ 700 de kilometri în trafic real, pe ruta București – Brașov – Covasna – București, o mare câștigătoare. Plus alte trofee menite a reliefa performanțele tehnologice la care au ajuns modelele electrice. Așa se poate rezuma ediția 2024 a Best Electric Car in Romania. Cea de-a patra din seria unui proiect născut în urmă cu cinci ani și care a trasformat o idee într-un demers care are două direcții clare. Oferă repere pentru clienții individuali sau de flote care sunt în căutarea soluțiilor de electrificare și, în egală măsură, popularizează un segment care, fără îndoială, este sinonim cu viitorul transportului de persoane și marfă.

Să trecem însă la treabă. Potrivit obiceiului, primul pas a fost alegerea celor 7 finaliste dintre mașinile eligibile. Și au fost 19 modele – lansate pe piață după data de 1 martie 2023 și care sunt disponibile la vânzare pe piața românească, alături de facelift-uri importante, care au presupus (eventual) și schimbarea capacității bateriei. În caz de egalitate de puncte se apelează la un vot de departajare. Ulterior, se trimit invatițiile către importatori, iar în cazul în care o mașină nu este disponibilă, din varii motive, se apelează la modelele clasate pe locurile următoare. Astfel încât cei 14 membri ai juriului să își poată exprima opțiunile finale în cunoștință de cauză, având alături de cifrele seci, oferite de fișele tehnice, și datele obținute în trafic, dar și reperele pe care li le-au oferit distanțele parcurse cu respectivele modele. Căci transparența este cea mai reprezentativă caracteristică a concursului, fiecare dintre cei care votează având libertatea să folosească setul său de criterii pentru a-și creiona ierarhia la finalul competiției.

După ce lista mașinilor pe care aveam să le jurizăm a fost stabilită, fiecare exemplar a ajuns la București Mall Vitan, acolo unde, pe parcursul unui întreg weekend, au stat la dispoziția vizitatorilor. Au fost mii de oameni care le-au admirat și sute care au apelat la noi, cei din juriu, pentru a afla detaliile care îi interesau.

Apoi, după o noapte în care mașinile au primit energia necesară la Unirea Shopping Center, la hub-ul Eldrive, partenerul de încărcare care ne-a sprijinit pe toată durata concursului, s-a dat startul sesiunii de test. Au fost două zile în care alături de colegul și prietenul Bogdan Grigorescu, și sub ochii atenți ai Doiniței Stanciu, una dintre colegele care, an de an, a făcut ca Best Electric Car in România să fie un succes logistic, am străbătut toate tipurile de drumuri – autostradă, Drum Expres, DN -, și un traseu variat. Nu au lipsit nici experiențele suplimentare, pe care, vă promit, le voi detalia pe pagina de web și în numerele viitoare ale revistei. Căci, spre exemplu, la Bosch Car Service – Enache Best Service am aflat inormații utile despre provocările existente pe piața service-urilor multimarcă în condițiile tranziției la electrificare. Iar prietenii noștri de la Vitesco Technologies ne-au oferit de data aceasta șansa de a vedea unitatea de producție din Brașov, acolo unde se produc tehnologii care se regăsesc inclusiv pe mașinile prezente în competiția din acest an. Plus Hotel TTS Spa & Wellness, superba locație plasată într-o oază de liniște, în Covasna, acolo unde ne-am încărcat noi bateriile între cele două zile de test.

Ei bine, am ajuns și la ierarhie. După o luptă strânsă cu Hyundai Ioniq 6, câștigătorul trofeului suprem a fost Renault Scenic E-Tech, modelul care, de altfel, a fost și preferatul publicului, intrând în posesia trofeului de popularitate. Modelul francez, laureat și al Car of the Year 2024, s-a impus grație echilibrului său remarcabil, fie că vorbim despre tehnologie, ori despre ceea ce oferă din punctul de vedere al confortului și dotărilor.

Best Electric Car in Romania

Desigur, ați aflat deja toate detaliile despre el în numerele noastre trecute, astfel că am să vă precizez doar faptul că în testul nostru a consumat 18,3 kWh/100 km, echivalentul unei autonomii reale de 481 km. Ca și faptul că bateria mare, de 87 kWh, permite, opțional, încărcarea de la prizele de curent alternativ (prezente peste tot) cu 22 kW, fapt care îi acordă un avantaj față de al doilea clasat, Ioniq 6, care se încarcă doar cu 11. Un alt argument poate să fie și faptul că deși prețul de bază al versiunii testate este de 45.500 de euro, adică sensibil egal cu al coreeanului, există și un Scenic cu baterie mai mică și motor de 170 CP, la 39.900 de euro.

Urmează, așa cum spuneam, Hyundai Ioniq 6, modelul care a a fost cel mai eficient la capitolul consum (doar 14,7 kWh/100 km) și a avut cea mai mare autonomie reală (503 km). Iar dacă despre detaliile fine la care Scenic E-Tech l-a devansat am vorbit, am să pun, în contrapartidă, un plus important. Mai exact arhitectura de 800 V, care permite bateriei să se încarce cu 225 kW la stațiile rapide, și care îi va conferi atuuri suplimentare atunci când stațiile pe măsura capacității sale se vor înmulți.

 Best Electric Car in Romania

Ultima treaptă a podiumului a revenit limuzinei VW ID.7, care a atras atenția prin ansamblul bine optimizat, care a ținut consumul mediu la 15,7 kWh/100 km, făcând ca autonomia reală să atingă 489 km, a doua după a lui Ioniq 6. Plus confortul dat de suspensia adaptivă, una care îți permite să ai parte de experiențe de lux în setarea ”moale”, și să te îmbie să apeși pedala la fund în cea sportivă. Atuurile sale vin însă cu un cost (68.553 euro în versiunea testată), iar acesta, alături de gabaritul mare, care-l face mai greu de manevrat și parcat în oraș decât restul competitorilor, au fost, cel mai probabil, printre detaliile care i-au adus doar poziția a treia.

Best Electric Car in Romania

La capitolul adaptibilitate în mediul urban excelează însă Volvo EX30, al patrulea clasat. Cel care, în plus, îți oferă senzații sportive și în drumurile extra-urbane. Merge însă pe o abordare tip Tesla, fără butoane la bord, astfel că toate comenzile sunt accesate de pe un sistem multimedia fabulos, dar care penalizează ergonomia. Un alt aspect care va stârni, cu siguranță, discuții, este cel al prețului, care, în cazul exemplarului de test a fost de 53.460 de euro, foarte mare pentru un vehicul atât de mic.

Volvo EX30

MG4, al cincilea clasat, împărtășește dinamismul modelului Volvo, este mai ieftin și oferă o autonomie reală evident mai mare, de 463 km, atât datorită bateriei de 77 kWh capacitate brută, cât și formei aerodinamice a caroseriei. Are și o versiune de bază cu baterie mică, de 51 kWh, și cu motor de 170 CP, care pornește de la 31.400 de euro, pretabilă utilizării urbane și deplasărilor mai scurte. Dar, față de suedez, pierde puncte din cauza sistemului de infotainment demodat, care se bazează pe text, nu pe imagini.

MG4

Urmează KIA EV9, model care a impresionat prin faptul că este cea mai rapidă în linie dreaptă în pofida dimensiunilor sale, ca și prin accesibilitate, spațiu interior și confort. Am remarcat și bateria uriașă, care îi asigură o autonomie de 465 km chiar în condițiile în care a fost singurul model care a sărit de 20 kWh/100 km. Însă gabaritul și prețul o transformă, evident, într-un model de nișă.

KIA EV9

La fel se întâmplă, tot din perspectiva prețului, și cu BMW iX2. În plus, dacă dinamismul și senzațiile sportive trăite în cockpit sunt tipice BMW, la fel ca și dotările, are de depășit și faptul că deține cea mai mică baterie dintre finaliste, lucru care se simte la autonomie.

BMW iX2

Un ultim amănunt. Este a doua ediție BestElectricCar in Romania când mai sunt acordate 3 premii, pentru competențe diferite ale modelelor auto participante:

BestElectric Tech 2024 – Kia EV9

BestElectric Range 2024 – VW ID.7

BestElectric Consumption 2024 – Hyundai Ioniq 6

Nu în ultimul rând, municipiul Slatina a primit premiul BestElectricCity 2024, ca urmare a investițiilor relevante în infrastructura publică de încărcare pentru vehicule electrice.

CLASAMENT

1. Renault Scenic E-Tech – 98 puncte
2. Hyundai Ioniq 6 – 84 puncte
3. VW ID.7 – 57 puncte
4. Volvo EX30 – 55 puncte
5. MG4 – 44 puncte
6. Kia EV9 – 43 puncte
7. BMW iX2 – 25 puncte

PARTENERI

Best Electric Car in Romania – Powered by Arval

Fondată în 1989 şi deţinută în integralitate de BNP Paribas, Arval este leader european al industriei de leasing operaţional full service. Pe piaţa din România compania este prezentă din 2006 şi are ca obiectiv principal managementului şi optimizarea mobilităţii flotelor clienţilor.

arval
Produsele Arval se împart în 3 categorii principale: Long Term (25 – 57 luni), Mid Term (1-24 de luni), Sale & Lease-Back şi sunt acompaniate de o gamă vastă de servicii cum ar fi mentenanţa, asigurarea, serviciul de anvelope (de la achiziţie pana la stocaj), vehicul de înlocuire, management combustibil şi multe altele, sub forma unei singure rate lunare.
Astăzi, după mai bine de trei decenii de servicii şi soluţii impecabile, Arval a îmbrăţişat o nouă viziune, una bazată pe o lume aflată în permanentă schimbare şi în care mobilitatea şi sustenabilitatea devin elemente cheie în dezvoltarea oricărei afaceri. Astfel, noua strategie Arval Beyond aduce această viziune la un nivel fizic, palpabil şi se regăseşte în toate verticalele companiei, de la cultura internă şi până la modalităţile noi de ofertare, cu focus pe maşinile hibride şi electrice.

Partener principal: Bosch Car Service

Service-urile auto moderne se confruntă cu provocări majore, dar toate acestea pot fi transformate în oportunități noi și puternice: dezvoltarea rapidă a digitalizării, electronice noi, tipuri noi de autovehicule hibride și noi tehnologii, modele noi de afaceri, ca de exemplu gestionarea flotelor și afacerile online. Service-urile auto pot poate profita de toate aceste oportunități atât timp cât beneficiază de o susținere adecvată. Iar o soluție poate să fie Bosch Car Service, lider mondial recunoscut în domeniul service-urilor auto interconectate, susținut de o rețea puternică, bazată pe forța numelui Bosch și a reputației acestuia, dar și de sisteme și procese care îi ajută pe parteneri să depășească provocările și să sporească eficiența activității. Fără să mai vorbim despre faptul că multe tehnologii care sunt acum standarde în industrie au fost create de o companie care, de peste 125 de ani, furnizează componente și piese de schimb pentru industria auto.

Partener de încărcare: Eldrive

Eldrive un brand al companiei internaționale eMobility International AD, care operează în România prin societatea eMobility Charging S.R.L. Eldrive activează și în Bulgaria și Lituania, iar Letonia este inclusă în planurile de extindere. În momentul de față sunt active peste 800 de stații de încărcare în rețeaua Eldrive.

eldrive

Eldrive România este unul dintre principalii furnizori de servicii de încărcare pentru mașini electrice din țară. Stațiile de încărcare Eldrive sunt amplasate în parcările centrelor comerciale, clădirilor de birouri, cartierelor rezidențiale și stațiilor de carburanți. Eldrive România are acoperire națională și își extinde permanent rețeaua de încărcare, atât în orașe, cât și pe șoselele din țară. Scopul Eldrive este de a deveni cel mai important jucător din România pe piața de alimentare a autovehiculelor electrice.
Site-ul oficial al companiei este www.eldrive.eu.

București Mall Vitan

Este primul centru comercial modern din România, cu o istorie de 25 de ani. Încă de la lansare, el a redefinit experiențele urbane ale publicului și a deschis noi drumuri în materie de modă și entertainment. În prezent, mixul de branduri și de chiriaşi îşi menţine oferta inedită, iar București Mall – Vitan continuă să fie un trendsetter: aici se găsesc magazinele CALVIN KLEIN JEANS, MARC O’POLO, primul din România, Teilor Orange Concept, cel mai spațios magazin din București, dar şi restaurantul APERTO, cu un concept unic de restaurant à la carte’. Totodată, București Mall-Vitan este singura locație unde este prezent Cellini Boutique & Lounge, fiind prima alegere a brandului de a lansa conceptul său exclusivist. Mai mult, magazinul MANGO din București Mall-Vitan este cel mai mare din România, magazinul Douglas este unul dintre cele mai mari din țară, iar Bebe Tei din București Mall-Vitan este magazinul pentru întreaga familie.

Hotel TTS Spa & Wellness

Hotelul TTS 4* Spa & Wellness se află situat pe strada Mihai Eminescu nr. 225, foarte aproape de Spitalul de Recuperare Cardiovasculara, în renumita zonă Valea Zânelor din staţiunea Covasna, la 564 m altitudine, la aproximativ 100 m de strada principală. Hotelul TTS 4* Spa & Wellness se află la 37 km de Sfântu Gheorghe, la 67 km de Băile Tuşnad şi la 43,5 km de Balvanyos. Hotelul dispune de 53 de camere duble și single, 3 apartamente family, 1 apartament deluxe și 1 apartament prezidențial, dotate cu TV cu ecran plat, balcon, internet WiFi, baie cu duș, uscător de păr.

Hotel TTS Spa & Wellness
Hotelul dispune de o zona de Wellness & Spa unde oaspeții se pot răsfăța la masaj, pot face saună uscată finlandeză, pot merge în camera salină sau se pot bucura de beneficiile înotului și/sau gimnasticii în piscină. În plus, găsiți aici și o bază proprie de tratament balneo-climateric.

Vitesco Technologies

Vitesco Technologies este cel mai important dezvoltator internațional și producător de tehnologii de ultimă generație pentru o mobilitate durabilă. Cu soluții de sisteme inteligente și componente pentru propulsii electrice, hibride și cu combustie internă, Vitesco Technologies face mobilitatea curată, eficientă și accesibilă. Gama de produse include sisteme de propulsie electrică, unități de control electronice, senzori, actuatori și soluții de tratare a gazelor de evacuare.

vitesco
Vitesco Technologies are sediul central în Regensburg, Germania. Compania germană este prezentă în România cu centre de inginerie în Timișoara, Iași și Sibiu și o unitate de producție în Brașov, însumând 3.000 de angajați. Unele tehnologii sunt realizate și în România pentru câteva dintre modelele electrice cu care vom participa la Best Electric Car in România.

Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor

Ministerul Mediului realizează politica la nivel naţional în domeniile protecţiei mediului înconjurător, economiei verzi, biodiversităţii, ariilor naturale protejate, schimbărilor climatice cu privire la toate sectoarele şi subsectoarele pe care le administrează, elaborează strategia şi reglementările specifice de dezvoltare şi armonizare a acestor activităţi în cadrul politicii generale a Guvernului, asigură şi coordonează aplicarea strategiei Guvernului în domeniile sale de competenţă, îndeplinind rolul de autoritate de stat, de sinteză, coordonare, reglementare, monitorizare, inspecţie şi control în aceste domenii.

ministerul Mediului

Ministerul Mediului acţionează pentru a proteja mediul şi resursele naturale, pentru a garanta generaţiei actuale şi celor viitoare un mediu curat, în armonie cu dezvoltarea economică şi progresul social.

Best Electric Car

 

 

 

(Articol publicat în revista Flote Auto, luna mai 2024)

 

 

CITEȘTE ȘI:

 

Fabrica Nokian Tyres Romania a produs prima anvelopă

 

Înmatriculările de autoturisme noi, în România, au crescut cu 12,03%

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Flotă verde

Volvo EX90 va ajunge la clienții din România începând cu luna noiembrie

Volvo anunță că primul SUV EX90 integral electric a fost lansat pe...

Flotă verde

Allview Auto a comercializat deja 100 de unități CityZEN

Compania Allview Auto, care comercializează în România mașinile electrice CityZEN, și-a atins...

APIA
Flotă verdeFonduri publice

Flota APIA se extinde cu 36 de mașini electrice prin Rabla Plus

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a lansat licitația pentru...

Flotă verde

Leapmotor vine în România

Leapmotor International a desemnat AUTOGREEN MOTOR, care face parte din grupul AUTOITALIA,...