Advertisement

grecia
Home Administrare flote Juridic Vin vacanțele! Ce amenzi rutiere se aplică în Grecia

Vin vacanțele! Ce amenzi rutiere se aplică în Grecia

Grecia este una dintre destinațiile de vacanță favorite ale românilor, iar automobilul este mijlocul de transport preferat. Ca atare, nerespectarea regulilor de circulație se lasă nu numai cu amenzi, dar și cu alte sancțiuni, care pot ruina definitiv concediul mult-visat.

Potrivit noilor reglementări din Grecia, plata a jumătate din cuantumul amenzii în termen de 10 zile a fost abrogată. Amenda se plătește în termen de 15 zile la Poșta Elenă sau la sediul primăriei pe raza căreia se află secția de poliție rutieră care aplică amenda.

Parcarea

Aveți grijă unde parcați! Parcarea ilegală în Grecia se pedepsește cu o amendă cuprinsă între 40-150 euro, la care se adaugă reținerea plăcuțelor de înmatriculare pentru o perioadă de 20 de zile, precum și plata taxei de parcare pentru acest interval de timp.

Limitele de viteză

Pe autostradă, limita maximă de viteză admisă este de 130 km/h, dar trebuie să acordați maximă atenție indicatoarelor rutiere de limitare a vitezei. Sunt prevăzute limitări de până la 80 km/h în funcție de condițiile de drum, trafic, meteo sau lucrări pe carosabil.

Depășirea vitezei legale cu peste 20 km/h se pedepsește cu amendă de 100 euro, iar cu peste 30 km/h cu amendă de 350 euro (în acest ultim caz se reține și permisul de conducere pentru 60 zile).

Conducerea sub influența alcoolului

Conducerea autovehiculului în Grecia de către o persoană având ο concentrație de alcool de:

  • 0,50-0,80 g/l în sânge sau de 0,25-0,40 mg/l în aerul expirat se sancționează cu amendă de 200 euro și imobilizarea autovehiculului;
  • 0,80-1,10 g/l în sânge sau de 0,40- 0,60 mg/l în aerul expirat se sancționează cu amendă de 700 euro, ridicarea permisului de conducere timp de 90 de zile și imobilizarea autovehiculului;
  • peste 1,10 g/l în sânge sau de peste 0,60 mg/l în aerul expirat se sancționează cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 180 de zile, cu închisoare de minimum două luni, amendă de 1.200 euro, ridicarea plăcuțelor de înmatriculare pentru o perioadă de la 10 zile până la 6 luni (în baza deciziei instanței competente) și imobilizarea autovehiculului.

Conducătorii auto care recidivează în termen de 2 ani și care sunt depistați având o concentrație de alcool în sânge de peste 1,10 g/l sunt sancționați cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 5 ani, cu închisoare de cel puțin 6 luni, amendă de 2.000 euro, ridicarea plăcuțelor de înmatriculare de la 10 zile până la 6 luni (în baza deciziei instanței competente) și imobilizarea autovehiculului.

Semnificația indicatoarelor

Nerespectarea culorii roșii a semaforului se sancționează cu amendă de 700 euro și ridicarea permisului de conducere timp de 60 de zile.

Nerespectarea semnificației indicatorului „STOP la intersecție” se sancționează cu o amendă de 700 euro, ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum și a plăcuțelor și a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 20 de zile.

Pe de altă parte, efectuarea de manevre periculoase se sancționează cu amendă de 700 euro și ridicarea permisului de conducere timp de 30 de zile, precum și a plăcuțelor și a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.

Detectoare radar sau aparatură anti-radar

Legea din Grecia interzice cu desăvârșire folosirea și simpla posesie în autoturism a unor aparate anti-radar, a detectoarelor anti-radar, precum și a altor sisteme de depistare a radarelor.

Deținerea sau folosirea detectoarelor radar, precum și a aparaturii anti-radar se sancționează cu amendă în valoare de 2.000 euro, reținerea permisului de conducere până la 30 de zile, confiscarea actelor autoturismului și a plăcuțelor de înmatriculare până la 60 de zile.

Alte sancțiuni

În conformitate cu dispozițiile noului Cod rutier, sunt aplicate următoarele tipuri de sancțiuni:

Neutilizarea centurii de siguranță sau a căștii de protecție pentru motocicliști se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum și a plăcuțelor și a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.

Utilizarea telefonului mobil de către conducătorul auto în mers, fără dispozitiv Bluetooth sau fără ca telefonul să fie plasat în loc special pentru activarea difuzorului se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum și a plăcuțelor și a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.

Blocarea rampelor de trecere destinate persoanelor cu dizabilități sau parcarea în locuri destinate persoanelor cu handicap se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum și a plăcuțelor și a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

Utilizarea pentru deplasare a benzii de urgență, indiferent de durată, se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum și a plăcuțelor și a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

Aruncarea pe geam, în timpul mersului, de obiecte sau substanțe care poluează sau pot provoca un incendiu sau accident, inclusiv țigările, se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum și a plăcuțelor și a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Vin vacanțele? Ce trebuie să știți despre Vinieta electronică din Bulgaria

Mașinile electrice pun o presiune suplimentară pe anvelope comparativ cu modelele similare termice

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

CO2
Flotă verdeJuridic

Comisia Europeană refuză amânarea cu doi ani a țintelor de CO2 pentru vehicule

După cum era de așteptat, Comisia Europeană a refuzat solicitarea (neoficială) a...

concediere colectivă
Juridic

Obligația de informare și consultare în contextul concedierilor colective

Într-un peisaj legislativ în continuă evoluție, înțelegerea corectă a procesului de concediere...

CO2
Flotă verdeJuridic

Constructorii auto europeni vor o amânare de 2 ani a țintelor de CO2, până în 2027

Potrivit unei document intern al Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), ajuns...

autovehicule
Juridic

Noi norme de valorificare a autovehiculelor intrate în proprietatea privată a statului

Guvernul a modificat condiţiile privind valorificarea bunurilor intrate în proprietatea privată a...