Advertisement

combustibilul
Home Administrare flote Carburanţi 4 recomandări pentru a minimiza cheltuielile cu combustibilul

4 recomandări pentru a minimiza cheltuielile cu combustibilul

Un managementul eficient al flotei de utilitare ușoare constă în maximizarea economiei de combustibil și reducerea la minimum a kilometrajului. Cei doi factori determinanți ai economiei de combustibil – distanța parcursă și volumul de combustibil utilizat – ar trebui verificați în mod regulat, pentru a compara performanța vehiculelor și a șoferilor și pentru a identifica oportunități de îmbunătățire a eficienței.

Prețurile combustibililor din întreaga lume au crescut constant din 2020, însă din februarie 2022 au explodat de-a binelea. Astfel, în costul total de utilizare al unui vehicul pot avea chiar și o pondere de 30%. Drept urmare, optimizarea costurilor carburanților a devenit un element strategic pentru companiile care vor nu numai să-și mențină eficiența flotei, ci chiar să și-o îmbunătățească.

În pofida încercărilor autorităților de a menține un control asupra scumpirii carburanților, prețurile din benzinării fluctuează continuu. Ca atare, mai mult ca niciodată, managerii de flote își pun două întrebări: ”Cum ne putem reduce costurile cu combustibilul?” și ”Având în vedere că prețurile combustibililor continuă să crească, cum ne putem îmbunătăți eficiența?”

”Fără doar și poate, reducerea cheltuielilor cu combustibilul și îmbunătățirea eficienței merg mână în mână. Măsurile de reducere a consumului de carburanți vor elimina disfuncționalitățile și invers. Există nu mai puțin de patru modalități de a reduce costurile de operare a unei flote, sporind în același timp și eficiența generală a acesteia”, spun specialiștii de la Webfleet, furnizorul de soluții telematice al Bridgestone Mobility Solution. Aceștia subliniază, totodată, că soluțiile de reducere a costurilor și de îmbunătățire a eficienței nu afectează siguranța șoferilor pe șosele. Dimpotrivă, măsurile recomandate evidențiază și creșterea acesteia.

1. Îmbunătățirea performanței șoferului

În afară de tipul de vehicul utilizat, șoferul are cea mai mare influență asupra costurilor și emisiilor. Îmbunătățirea performanței acestuia poate reduce atât costurile cu combustibilul, ratele accidentelor și primele de asigurare, cât și uzura vehiculului. Stilul de condus al șoferului poate duce la un consum excesiv de combustibil, fie că este vorba de vehicule pe benzină sau motorină. Viteza, timpul de oprire inutil al motorului și schimbările inadecvate ale vitezelor, de exemplu, contribuie la risipirea multor litri de carburant. Monitorizarea comportamentului de condus este, prin urmare, esențială pentru reducerea consumului.

Cu un sistem integrat de gestionare a parcului auto, managerii de flote pot evalua tendințele în comportamentul șoferilor, obținând informații în timp real despre viteză, deplasare și alte obiceiuri de conducere care afectează consumul de combustibil. De asemenea, un astfel de sistem trimite alerte predictive șoferilor aflați la volan, permițându-le să-și corecteze imediat comportamentul inadecvat sau periculos.

În opinia specialiștilor Webfleet, șoferii bine pregătiți sunt cea mai bună soluție împotriva accidentelor care pot duce la pierderea de vehicule sau de vieți omenești. Conștientizarea puternică a siguranței reduce riscul de accidente, ca să nu mai vorbim de indisponibilizarea vehiculului, ceea ce afectează și eficiența unei flote. În plus, respectarea regulilor de siguranță scade daunalitatea, având astfel avantajul suplimentar al primelor de asigurare mai mici. Economia obținută astfel ar putea compensa parțial creșterea prețurilor în benzinării.

Drept urmare, specialiștii spun că, la volan, ar trebui adoptat un stil de condus fluid, prin anticiparea cât mai mult posibil a comportamentului celorlalți automobiliști. Astfel, vor fi reduse frânările și accelerațiile intempestive. Ar trebui optat pentru porniri ușoare, pentru evitarea pe cât posibil a accelerațiilor bruște și pentru oprirea motorului ori de câte ori vehiculul staționează mai mult de două minute. Dacă vehiculul este echipat cu sistemul Start/Stop, acesta ar trebui activat, pentru că astfel va fi economisit combustibil, mai ales în călătoriile urbane.

2. Planificarea rutei

Minimizarea kilometrajului reduce costurile și emisiile, crescând productivitatea șoferului. Mai mulți kilometri parcurși înseamnă, automat, și cheltuieli mai mari cu combustibilul. Flotele intens utilizate nu pot evita kilometrajele mari, însă există soluții pentru diminuarea lor, ceea ce se traduce prin economii de combustibili. Lucrările de reabilitare a carosabilului, restricțiile de circulație, traficul sau vremea sunt principalele obstacole care determină parcurgerea de kilometri inutili. Pentru a evita aceste probleme și, implicit, pentru a face față creșterii prețurilor la carburanți, managerii de flote pot apela la instrumente digitale care le furnizează, în timp real, date despre trafic și vreme. Aceste informații îi ajută să le ofere șoferilor o asistență mai bună pe drum, astfel încât cei aflați la volan să poată evita ambuteiajele sau condițiile periculoase de pe șosea.

Astfel, planificarea optimizată a rutei permite livrări mai multe și într-un mod mai rapid, ceea ce duce, până la urmă, la o mai mare satisfacție din partea clienților. Pe de altă parte, Importanța unui kilometraj bun și a unei înregistrări a călătoriei nu trebuie subestimată. Flotele ar trebuie să dețină înregistrări detaliate ale kilometrajului pentru a dovedi că nu există o utilizare privată semnificativă (acolo unde acest lucru nu este permis), deoarece sarcina prezentării probei revine companiei.

3. Managementul anvelopelor

Posibil cea mai neglijată problemă, dar una dintre cele mai ușor de remediat este aceea de a menține presiunea corectă în anvelope. Aproximativ 20% dintre anvelopele vehiculelor comerciale ușoare de pe șosea sunt semnificativ subumflate, adică au o presiune insuficientă. Potrivit specialiștilor Webfleet, scurgerile lente de aer și presiunea necorespunzătoare în anvelope duc la o creștere cu 2,5% a consumului de combustibil. Drept urmare, verificarea regulată a stării anvelopelor este o modalitate eficientă de economisire a carburanților. Gestionarea predictivă a anvelopelor este, de asemenea, un factor de eficiență. Păstrând anvelopele în stare optimă, sunt evitate reparațiile costisitoare și timpul de nefuncționare al vehiculului, fie că este un autoturis, un camion sau o furgonetă. Anvelopele bine întreținute sunt, de asemenea, o garanție a siguranței – exploziile și defecțiunile în timpul condusului pun în pericol șoferii.

Întrebarea este cum se determină performanța fiecărei anvelope din flotă. Pentru aceasta există soluții de gestionare a presiunii, care verifică în timp real presiunea și temperatura în anvelope. Prin intermediul unor senzori, acest sistem furnizează alerte privind nivelurile anormale de presiune sau temperatură, ce permit managerilor de flotă să rezolve problemele înainte ca acestea să ducă la indisponibilizarea mașinii sau să creeze probleme de siguranță.
Specialiștii Webfleet subliniază, totodată, că și alegerea anvelopelor este importantă. Rezistența la rulare și performanța lor influențează costurile cu combustibilul. Unele sunt mai eficiente decât altele și permit un consum mai redus de combustibil. Acestea sunt anvelopele „verzi” care se găsesc astăzi în gamele tuturor producătorilor. Mai mult, din luna mai 2021, ele sunt ușor de recunoscut datorită implementării indicelui de eficiență energetică, care variază de la A la G. De la o clasă la alta, există o diferență de aproximativ 0,1 litru la 100 km parcurși. Ca de multe ori, câștigul financiar este cu adevărat vizibil doar pe termen lung și, prin urmare, alegerea corectă a anvelopelor este foarte importantă.

4. Întreținerea vehiculelor

Autoturismele și vehiculele utilitare întreținute corespunzător pot fi folosite mai mult și funcționează mai bine. Când sunt menținute în stare bună, mașinile folosesc combustibilul mult mai eficient. Problemele de întreținere care trec neobservate sau sunt amânate duc în cele din urmă la defecțiuni și costuri de reparații potențial mai mari. Specialiștii Webfleet arată că, programând în mod regulat întreținerea, se elimină pierderea de productivitate, iar profitul este îmbunătățit prineconomisirea combustibilului și evitarea cheltuielilor de reparații inutile.
Totodată, vehiculele bine întreținute protejează șoferii de incidente de siguranță. Dacă un accident ar fi cauzat de un vehicul întreținut necorespunzător, compania devine responsabilă pentru orice daune materială sau pentru pierderile de vieți omenești.

 

 

(Articol publicat în revista Flote Auto, iulie – august 2023, Suplimentul Vehicule utilitare)

 

 

CITEȘTE ȘI:

Constructorii auto solicită 7 condiții cheie pentru decarbonizarea utilitarelor ușoare

Guvernul va prelungi plafonarea tarifelor RCA până la finalul anului

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Carburanţi

DKV Mobility extinde rețeaua de acceptare App&Go

DKV Mobility, furnizor european de top de servicii și soluții de plată...

biodiesel
CarburanţiFiscalitate

După mașinile electrice, Comisia Europeană va taxa și biodieselul importat din China

După ce a introdus taxe vamale suplimentare pentru vehiculele electrice chinezești, Comisia...

motorină
CarburanţiTransporturi

Pentru transportatori, subvenția destinată accizei la motorină crește la 20 de bani/litru

În ședința de Executivului de miercuri, a fost aprobată Hotărârea de Guvern...

acciza
CarburanţiFiscalitate

Ministerul Finanțelor propune creșterea subvenției la acciza pentru combustibil pentru transportatori și distribuitori

Ministerul Finanțelor a publicat în transparență un proiect de act normativ prin...